Unikátna výstava fotografií Ľuboša Plešingera - FOTOMOSTY Žiliny I.


Foto: Unikátna výstava fotografií Ľuboša Plešingera - FOTOMOSTY Žiliny I.

Už dnes, 9.11.2016, sa o 16:30 hod. uskutoční na Radnici mesta Žilina vernisáž výstavy fotografií Ľuboša Plešingera - FOTOMOSTY Žiliny I. Pri vizuálnej realizácii projektu autor úzko spolupracoval s fotografom Jaroslavom Horečným a agentúrou A1. Kurátorom výstavy a autorom popiskov k fotogtrafiám je Mgr. Peter Štánsky. Na fotografiách sa autor snaží prepojiť život Žiliny cez prahy storočí po stránke architektonickej, stavebnej a aj empatickej. Pokúsme sa spoločne spoznať “génius loci” - ducha nášho mesta.

Na výstave sa nachádza 25 fotografií, vznikali stovky hodín

Na niekoľko otázok sme sa spýtali aj priamo autora, ktorým je žilinský rodák Ľuboš Plešinger. Na výstave predstaví 25 fotomostov, ktoré vznikali desiatky až stovky hodín. „Na výstave FOTOMOSTY I. je 25 fotomostov. Fotenie je niekedy aj na viac pokusov, podľa počasia, pretože jedna fotka je zložená aj zo 60 tich záberov v štyroch vertikálnych rovinách. Čo sa horizontálnej roviny týka, tak záber je 90° - 360°. Je snaha, aby pri fotení v rušných častiach mesta nebolo na záberoch moc ľudí, z čoho vyplýva čakať pri každom zábere na to, kým z neho odídu. Niekedy nafotiť jednú scenériu zaberie niekoľko minút. Je snaha nájsť presne ten istý bod - miesto z ktorého bola ofotená aj historická fotka, aby spájanie bolo čo najvernejšie,“ uviedol autor prvú časť procesu vzniku unikátnych koláží.




Po ňom nasledujú hodiny sedenia za počítačom, kde vzniká výsledné dielo. „Postproces v počítači pozostáva z výroby panorámy - zošitie, tvarové čistenie chýb, ktoré vzniknú pri zošívaní fotografií, a z vsadenia a napasovania historickej fotky do novovzniknutej panorámy. Následne správne orezanie hotového diela. Sú to hodinové záležitosti. Asi tak, že keď je vonku pekne, fotím, a keď prší, pracujem v počítači,“ spresnil Plešinger.

Ak si myslíte, že výber miest na fotografiách podlieha dostupným historickým materiálom, tušíte správne. „Miesta sú hľadané podľa historických fotiek. Snažil som sa nájsť miesto, odkiaľ fotil aj môj predchodca, aby som čo najvernejšie zasadil históriu do súčasnosti a zachytil tak zeny, a vývoj daného miesta po stránke architektonickej a tým, že sa na fotkách stretávajú ľudia, ktorí sa počas života nemohli stretnúť, tak aj po stránke empatickej,“ objasňuje autor.

Pokračovania sa dočkáme už o mesiac, oživené bude o maľby významného rodáka aj neznámu kresbu

Na december je už prichystané pokračovanie výstavy, na ktorom sa objavia aj fotomosty s využitím malieb známeho akademického maliara Mojmíra Vlkoláčka. „Začiatkom decembra 2016 bude výstava FOTOMOSTY II., v ktorej by malo byť cca 20 nových fotografií, na príprave ktorých momentálne pracujem. Na tejto výstave budú aj diela, ktoré budú mať ako historickú fotku - maľby p. Vlkoláčka,“ predstavuje chystané pokračovanie autor.



Kuriozitou je aj využitie kresby, ktorej autor je zatiaľ neznámy. Práve výstava by mohla napomôcť k jeho nájdeniu. „Stala sa mi kuriózna vec, že raz som si na stole v kancelárii našiel kresbu, ktorá je z roku 2009. Tú som aj využil vo svojich FOTOMOSTOCH II., ale doteraz netuším, kto je jej autorom a kto mi ju položil na stôl. Verím, že táto záhada sa objasní zverejnením na výstave FOTOMOSTY II.,“ uzatvára Ľuboš Plešinger rozprávanie k jeho kreatívnej autorskej práci, ktorej výsledok si môžete pozrieť už od dnešného dňa na Radnici mesta Žilina.

Výstava bude prístupná až do do konca novembra 2016 počas pracovných dní od 08:00 hod do 15:00 hod.



Miesto: -
Dátum: 09.11.2016 - 16:30



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu