Najviac pracovníkov v Žilinskej župe zamestnávajú nemeckí investori, darí sa im u nás


Foto: Najviac pracovníkov v Žilinskej župe zamestnávajú nemeckí investori, darí sa im u nás

Tento trend potvrdili na dnešnom prvom spoločnom stretnutí predseda ŽSK Juraj Blanár a nový veľvyslanec Spolkovej republiky Nemecko na Slovensku Joachim Bleicker. V súčasnosti sa v kraji nachádza viac ako 17 významných nemeckých spoločností, spolu u nás zamestnávajú 11 tisíc pracovníkov. Zastúpení sú v každom regióne.

„Na Kysuciach má najvýraznejšie postavenie INA Kysuce zastupujúca automobilový priemysel, Orave pomáha Panasonic s elektrotechnickým zameraním, informačné a komunikačné technológie rozvíja v Hornom Považí Siemens, v Turci našiel svoje miesto Volkswagen a kožiarsky priemysel v Liptove reprezentuje SlovTan,“ uviedol časť z nemeckých invesíticí župan Blanár.

Nemecko je dlhodobo najväčším obchodným partnerom Slovenska a svedčí o tom intenzívna bilaterálna hospodárska spolupráca a rovnako i podpora školstva a odborného vzdelávania. V Žilinskej župe sa vyučuje nemecký jazyk v 56 stredných školách v pôsobnosti ŽSK a nemecké spoločnosti sa aktívne zapájajú aj do duálneho systému.

Vzájomné vzťahy pomáha rozvíjať aj turizmus

Slovensko-nemecké vzťahy pomáha rozvíjať tiež turizmus. „V minulom roku Žilinskú župu navštívilo takmer 12-tisíc nemeckých turistov. Naše regióny sú čoraz viac vyhľadávané, majú čo ponúknuť, ich popularita postupne rastie a s ňou aj počet návštevníkov,“ uviedol predseda ŽSK. V počte prenocovaní sú Nemci v Žilinskom kraji na štvrtom mieste a v počte návštev rezonujú hneď po Čechoch a Poliakoch na tretej priečke.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS ŽSK