Poslanci včera schválili prostriedky na mimoriadnu situáciu, ich názory sa však líšia


Foto: Poslanci včera schválili prostriedky na mimoriadnu situáciu, ich názory sa však líšia Foto: ilustračné - topol.sk

Poslanci na včerajšom zastupiteľstve schválili zástupcom mesta Žilina a primátorovi Igorovi Chomovi možnosť využiť finančné prostriedky mesta až do výšky 150 tisíc eur na riešenie problému mimoriadne evakuovaných obyvateľov z Bratislavskej ulice. „Zastupiteľstvo schválilo primátorovi možnosť urobiť potrebnú rozpočtovú zmenu na riešenie situácie s obyvateľmi, aby tak mohla byť čím skôr uvoľnená telocvičňa pre potreby školy. O ďalšom konkrétnom postupe sa rozhodne v najbližších dňoch,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba.

Oproti pôvodnému návrhu, ktorý predložilo mesto Žilina, a ktorý zahŕňal niekoľko obecných možností riešenia situácie, sa postupnou diskusiou poslanci dopracovali k tomu, že na základe návrhu poslanca Fiabáne zakúpi mesto Žilina 10 kusov obytných kontajnerov v prvej etape a 10 kusov obytných kontajnerov vrátane sociálneho zázemia (WC s umyvárkou) a napojením na inžinierske siete. Za tento návrh hlasovalo 16 poslancov z 25 prítomných, 6 bolo proti a 2 sa zdržali hlasovania.

Prehľad hlasov poslancov mimoriadneho zastupiteľstva



Názory poslancov na riešenie sa líšia, rovnako reaguje aj verejnosť

Krátko po zastupiteľstve sa k situácii začali, prostredníctvom sociálnych sietí, vyjadrovať poslanci zastupiteľstva z viacerých táborov. Najvýraznejšie reakcie zaznamenal príspevok Martina Kapitulíka (#SIEŤ) s názvom 150.000,- EUR Z VAŠICH DANÍ NA BRATISLAVSKÚ? NIE V MOJOM MENE!, ktorý publikoval na Facebooku.

V ňom okrem iného uvádza, že na nájomné byty čaká v Žiline takmer 200 rodín, primátorovi vytkol aj byt pre hovorcu. „Pár mesiacov predtým ten istý primátor predal dvojizbový mestský byt na Vlčincoch svojmu hovorcovi za neuveriteľných iba 700 EUR. A to v čase, keď na pridelenie nájomného mestského bytu čakajú takmer dve stovky žilinských rodín, ktoré si riadne platia svoje záväzky voči mestu a právom sa spoliehajú na našu pomoc,” uviedol Kapitulík.

150.000,- EUR Z VAŠICH DANÍ NA BRATISLAVSKÚ? NIE V MOJOM MENE! Nie je to tak dávno, čo primátor bez mihnutia oka…

Posted by Martin Kapitulík on 27. október 2016


Suma 150-tisíc eur je pritom maximálnym stropom, primátor Igor Choma krátko po zastupiteľstve odhadol náklady na nákup kontajnerov vo výške 50 až 80 tisíc eur. Mesto Žilina musí situáciu riešiť urýchlene, keďže telocvična na Hollého ulici aktuálne neslúži pôvodnému účelu - pre žiakov školy. Takisto jej prevádzka je pre mesto nákladná, zamestnanci sú vyčerpaní. Variant s nákupom kontajnerov je nateraz výhodnejší, keďže oprava zničenej strechy by podľa odhadov stála až 300-tisíc eur.

Veľká časť evakuovaných sú deti, skončili by v mrazoch na ulici

K mimoriadne prijatému uzneseniu sa vyjadril aj nezávislý poslanec Peter Cibulka, ktorý poznamenal, že mesto bude kontajnery len prenajímať, a aj to len občanom, ktorí zaplatia nájom vopred a zároveň podpíšu maximálne mesačnú zmluvu. Súčasťou ich dohody bude aj záväzok splácať mestu časť dlhu za predošlé obdobie.

“Prijali sme teda návrh, na základe ktorého sa kúpi desať unimobuniek, a títo občania ich budú môcť užívať, ak si zaplatia za nájom v nich a budú splácať aj dlh mestu za predošlé nezaplatené nájomné. Predpokladám, že tento aktuálny nájom nebude veľký, keďže naozaj nejde o komfortné bývanie,“ uviedol Cibulka. Ako dodal, peniaze im môžu byť strhávané pomocou inštitútu osobitného príjemnu, čiže aj zo sociálnych dávok.

Cibulka ďalej pripomína, že ak by poslanci nerozhodli teraz, čo ďalej s mimoriadne evakuovanými občanmi, deti by od budúceho týždňa skončili na ulici v mrazoch. „A teraz si predstavte, že z tejto pomerne zložitej situácie odstrihnem povinnosť platiť za nájom a fakt, že ak by sme nič neprijali, od budúceho týždňa by tie decká boli v mrazoch na ulici a všetko podám tak, že primátor a poslanci z našich daní sponzorujú privilégovanú skupinu občanov,” namietal poslanec voči spôsobu komunikácie výsledkov zastupiteľstva v podaní niektorých iných poslancov.

Faktom zostáva, že skupina sociálne slabších dostáva do prenájmu bývanie, o ktoré by pravdepodobne nemal záujem nikto z čakateľov na nájomný byt. Takisto ho dostáva za jasne definovaných podmienok, pričom jednou z nich je aj úhrada nájmu vopred. Celkové náklady na takéto riešenie pre približne stovku sociálne slabších obyvateľov zatiaľ nie sú známe, aj v prípade plného využitia 150-tisícového stropu, by tvorili náklad porovnateľný s výstavbou len troch alebo štyroch mestských bytov.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu