Župan Blanár odmietol verejnú diskusiu v OZ Proti korupcii, združenie označil za zaujaté


Foto: Župan Blanár odmietol verejnú diskusiu v OZ Proti korupcii, združenie označil za zaujaté Foto: Facebook Juraj Blanár

Občianske združenie Proti korupcii, ktoré sídli v budove predajne Kinekus na Kamennej, v poslednom období zorganizovalo niekoľko zaujímavých diskusií s verejne činnými osobami na rôzne témy. Naposledy sa v sídle stretli traja poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) - Miroslav Beblavý, Veronika Remišová a Ľubomír Gaľko - a diskutovali spolu na tému kauzy Bašternák.

Keďže v posledných dňoch rezonuje nielen medzi obyvateľmi Žilinského kraja téma CT prístroja, ktorého údajne predražený nákup podpísal predseda Juraj Blanár, malo občianske združenie v pláne zorganizovať diskusiu práve na túto tému. Zamýšľanými hosťami mali byť obaja hlavní aktéri - nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý, ktorý na kauzu upozornil na svojom blogu, a práve žilinský župan Juraj Blanár. Ten je, okrem výkonu funkcie župana, tiež poslancom NR SR.

Juraj Blanár diskusiu odmietol, proti korupcii vraj bojuje dosť

Žilinský župan však možnosť, pri ktorej mohol transparentne zodpovedať všetky otázky verejnosti a vylúčiť tak pochybnosti o predraženom nákupe, nevyužije. Dôvody uviedla jeho hovorkyňa Lenka Záteková, ktorá uviedla aj to, že “...v súčasnosti vnímame vaše združenie nie ako občianske, ale ako o silno prepojené s jedným politickým subjektom,...” Či ide o osobný názor župana a jeho hovorkyne, alebo stanovisko celého Žilinského samosprávneho kraja, nie je jasné.

Z odpovede vyplýva, že minimálne župan Juraj Blanár nepovažuje priestor, ktorý mu chcelo poskytnúť OZ Proti korupcii, za možnosť nezaujato prezentovať svoj pohľad na problematiku údajne predraženého nákupu CT prístroja. Predstavitelia občianskeho združenia pritom nie sú nováčikom v organizovaní podobných diskusií, tie navyše vždy prebehli v korektnej atmosfére. V snahe zorganizovať otvorenú debatu dokonca zašli tak ďaleko, že dali Blanárovi možnosť zvoliť si vlastný termín, ktorému by sa jeho oponent Miroslav Beblavý musel prispôsobiť.

“Do debaty o nákupe CT - čka sme Vás, pán Blanár,  pozvali a nechali výber termínu diskusie na Vás, aby si verejnosť mohla priamo v Žiline vypočuť Vaše argumenty a zároveň Vám mohla v tejto veci priamo klásť otázky. Pretože ste verejný činiteľ a narábate s verejnými peniazmi,” uviedla novinárka a predsedkyňa OZ Proti korupcii Vanda Tuchyňová.



Juraj Blanár ešte v odpovedi na pozvanie do diskusie ohľadom kauzy Bašternák uviedol, že on osobe proti korupcii bojuje dosť. “Ja osobne robím v boji proti korupcii dosť, napríklad intenzívna viacročná spolupráca s Transparency International Slovensko,” vysvetlil, okrem iného, v odmietavej odpovedi na pozvánku do predošlej diskusie.

Pri narábaní s verejnými financiami je morálnou povinnosťou politikov verejne vysvetliť nejasnosti

Autorka blogu uviedla niekoľko prípadov, kedy šla verejne aktívna osoba diskutovať do prostredia, ktoré bolo názorovo opačne vyhranené. Ako poznamenala, v prípadoch narábania s verejnými financiami by malo byť povinnosťou politika, aby sa podobnej diskusie zúčastnil a nejasnosti vysvetlil. “Napadá mi len jedno vyvsvetlenie, pán Blanár, prečo tak žilinský župan opäť neurobil. Bojí sa odpovedať na priame  otázky publika?,” ukončila svoj blog otázkou Tuchyňová.

Celý blog si môžete prečítať na tomto odkaze - http://tuchynova.blog.sme.sk/c/436130/zupan-juraj-blanar-odmietol-v-ziline-verejnu-diskusiu-o-podozrivom-nakupe-ct.html


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu