Služobný pes žilinských colníkov a jeho psovod vyhrali viaceré súťaže


Foto: Služobný pes žilinských colníkov a jeho psovod vyhrali viaceré súťaže Foto: financnasprava.sk

Štvornohý pomocník žilinských colníkov, ktorý sa volá Argo, sa v septembri a začiatkom októbra zúčastnil dvoch medzinárodných súťaží vo vyhľadávaní drog a tabakových výrobkov. Psík si odniesol ocenenia za 1. a 3. miesto. Jeho psovod sa dokonca stal v roku 2015 „Psovodom roka“.

Psy sú pri vyhľadávaní drog a cigariet dôležité

Skrýše pašerákov, kde ukrývajú drogy, cigarety či finančnú hotovosť v dopravných prostriedkoch sú stále sofistikovanejšie. Bez špeciálnych technológií a služobných psov je takmer nemožné ich odhaliť. Preto colnícki kynológovia kladú veľký dôraz práve na špeciálny výcvik psov. Kvalita žilinského psovoda a jeho štvornohého pomocníka sa ukázala aj na súťažiach so zahraničnou konkurenciou.


Psík Argo si prišiel v septembri zmerať sily so svojimi „kolegami“ do Veľkého Medera na Majstrovstva finančnej správy vo vyhľadávaní drog a tabakových výrobkov s medzinárodnou účasťou. Výsledkami presvedčil porotu, že ho psovod, ktorý minulý rok získal ocenenie „Psovod roka“, dokonale vycvičil. Spomedzi 15 účastníkov bol bezkonkurenčne prvý, tak v kategórii „pachové práce“ ako aj v „poslušnosti“. Začiatkom októbra reprezentoval psík Argo finančnú správu na 4. Federálnych majstrovstvách služobných psov Spolkového ministerstva financií Rakúska vo vyhľadávaní drog. Na tejto medzinárodnej súťaži pri účasti 22 služobných psov potvrdil svoju vycvičenosť krásnym tretím miestom.

Psík pracuje na cestách, železnici aj na pošte

Žilinskí colníci využívajú Arga pri cestných a železničných kontrolách aj na medzinárodnej pošte. Za minulý rok sa môže pochváliť jedenástimi a v tomto roku šiestimi záchytmi omamných a psychotropných látok. Podarilo sa mu odhaliť drogy ukryté aj v najhlbších častiach vozidiel, v skrinke, kufri aj vo vnútornom vrecku zimnej bundy.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: financnasprava.sk