Žilinský župan Blanár mal nakupovať predražené CT, ku kauze sa dnes vyjadrí


Foto: Žilinský župan Blanár mal nakupovať predražené CT, ku kauze sa dnes vyjadrí Foto: ilustračné

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý, ktorý koncom minulého týždňa diskutoval v Žiline na tému korupcie a kauzy Bašternák, dnes vyrukoval na svojom blogu s obvinením predsedu Žilinského samosprávneho kraja Juraja Blanára. Pod jeho vedením mal kraj v roku 2011 nakúpiť dva CT prístroje pre svoje nemocnice v Liptovskom Mikuláši a v Trstenej za predraženú sumu.

Do súťaže sa prihlásili spolu štyri firmy – jedna z nich bola vylúčená, o výhru sa tak snažili tri spoločnosti - Intes Poprad, Siemens a SaT Slovakia. V súťaži zvíťazila ponuka spoločnosti Intes Poprad, ktorá dodala CT prístroje za najnižšiu sumu - 790 tisíc eur. Siemens ponúkol jedno CT za takmer 1,5 milióna eur a SaT Slovakia za 1,6 milióna eur.

Blanár neskôr podpísal dodatok na servis, ten je výrazne drahší ako u konkurentov


Ako však uviedol Beblavý, do súťaže však vstupuje aj pozáručný servis. „O dva mesiace neskôr však Juraj Blanár podpísal s firmou INTES na základe tej istej súťaže aj Zmluvu o pozáručnom servise. CT prístroje totiž mali 2 roky zmluvnú záruku, ale Žilinský samosprávny kraj si hneď od začiatku objednal aj servis na ďalších 5 rokov. Z toho prvé tri roky ŽSK podľa zmluvy mal zaplatiť 1 290 000 eur a za ďalšie 2 roky 192 000 eur. 7 rokov fungovania CT prístrojov od INTESu tak stojí 2,272 milióna eur,“ spresňuje opozičný poslanec s tým, že celková ponuka víťaza bola nakoniec najdrahšia.

Zvyšné dve firmy pritom ponúkali servis za symbolický 1 cent. Siemens chcel za predaj prístrojov spolu 1,447 milióna eur, SaT Slovakia chcela 1,63 mil. eura. K pozáručnému servisu by sa v prípade víťazstva museli zaviazať zmluvne na dobu minimálne piatich rokov. Oproti najvýhodnejšej ponuke spoločnosti Siemens sme tak prišli o 824 999,9 eur. „Skutočná cena tak bola o 57% vyššia ako najvýhodnejšia ponuka. Je to rovnako ako pri piešťanskom CT, kde bol prístroj najprv kúpený za milión eur, ale v neskoršej súťaži už to malo byť 1,6 milióna eur,” dodal Beblavý.

Poslanec zároveň vyzval župana Blanára k tomu, aby opustil svoje poslanecké miesto v Národnej rade Slovenskej republiky a tiež post predsedu ŽSK. Ten sa ku kauze vyjadrí dnes na mimoriadnej tlačovej konferencii o 13:15 hod. O jej výsledku vás budeme informovať.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu