Žilinský kraj vedie v počte poistných podvodov, potvrdilo sa až 95% podozrení


Foto: Žilinský kraj vedie v počte poistných podvodov, potvrdilo sa až 95% podozrení Foto: ilustračné

Súkromná spoločnosť Allianz – Slovenská poisťovňa (SP) zverejnila zaujímavú štatistiku od januára do augusta tohto roku, pričom jej čísla sú zamerané na podozrivé škodové udalosti. Z celkových 1355 podozrivých udalostí, až 366 bolo v Žilinskom kraji. Celková hodnota preverených prípadov zo životného aj neživotného poistenia je viac ako 4,3 milióna eur.

Až v 95% prípadov sa potvrdilo podozrenie, o výsledkoch za prvých 8 mesiacov tohto roka informovala na tlačovej konferencii v Žiline vedúca oddelenia kontroly a špeciálnych činností v Allianz - SP Jaroslava Zemanová. “Až štvrtinu podozrivých škôd evidujeme v Žilinskom kraji, kde sme za prvých osem mesiacov odhalili spolu 330 podvodov v celkovej výške viac ako 919.000 eur. V neživotnom poistení bolo spáchaných 312 podvodov a v životnom poistení 18 podvodov,” spresnila Zemanová spolu so zoznamom okresov, kde je podozrivých škôd najviac. Ide o okresy Žilina, Martin, Námestovo, Ružomberok a Liptovský Mikuláš.

Žilinský kraj je špecifický pri fingovaných dopravných nehodách, vozidlá su registrované v iných krajinách

Prvenstvo v sofistikovanosti spôsobov, akými dochádza k poisťovacím podvodom, jednoznačne patrí fingovaným dopravným nehodám. “Páchatelia k tomu naozaj pristupujú s veľmi dobrou odbornou prípravou. Dokonca si dovolíme tvrdiť, že niekedy tieto veci konzultujú s odborníkmi, ktorí sa v dopravných nehodách vyznajú. Pri fingovaných dopravných nehodách sú väčšinou vysoké škody a Žilinský kraj je charakteristický tým, že poškodené vozidlá sú väčšinou registrované mimo Slovenskej republiky. Takže nám to sťažuje úlohu tým, že prešetrovať musíme v spolupráci so zahraničnými partnermi,” uviedol vedúci skupiny špeciálnych činností v Allianz – SP Vojtech Kosík.


Nelichotivú štatistiku má Žilinský kraj aj v životných poistkách, častým je uzatváranie viacerých na jednu osobu. “Jedna osoba si napríklad uzavrie aj šesť či desať poistiek, prípadne päťčlenná rodina má dohromady 15 životných poistiek. Zároveň zaznamenávame v Žilinskom kraji oveľa viac hlásení úrazov ako pády, podvrtnutia, drobné rezné rany, pošmyknutia či pomliaždeniny. Objavili sa prípady, keď nám osoba nahlásila tri či štyri úrazy za rok, pričom ich liečenie bolo neprimerane dlhé a následne si chcela uplatniť neprimerane vysoké poistné plnenie. Pri šetrení sa preukázalo, že išlo o fiktívny úraz a pokus o poisťovací podvod,” doplnila Zemanová.

V tejto súvislosti nám k negatívnym štatistikám dopomohol aj prípad 12 lekárov zo žilinskej fakultnej nemocnice, ktorých v putách začiatkom marca odviedla z budovy nemocnice polícia. Ti, spolu s poisťovacími podvodníkmi, v okolí Žiliny a Martina vyše roka uzatvárali desiatky poistných zmlúv - na ľudí, ktorí o tom netušili. Následne si nechali vyplácať peniaze za fiktívne úrazy.

Vedúca oddelenia kontroly a špeciálnych činností ďalej upozornila, že pri odhaľovaní poisťovacích podvodov často spolupracujú s políciou a vyšetrovateľmi. “Ak sa preukáže, že išlo o podvod, páchateľovi hrozí trestné stíhanie. Naším cieľom totiž je, aby sme odškodnili klientov, ktorým skutočne vznikol nárok na poistné plnenie a na druhej strane, aby sme nezaplatili to, na čo nárok nevznikol,” uzavrela Zemanová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu