Sčítacie zariadenia v Budatínskom parku - za uplynulý mesiac ho navštívilo 30 470 návštevníkov


Foto: Sčítacie zariadenia v Budatínskom parku - za uplynulý mesiac ho navštívilo 30 470 návštevníkov

Od 25. augusta 2016 monitorujú pohyb chodcov v Budatínskom parku dve sčítacie zariadenia, ktoré tam umiestnila žilinská župa. Na základe elektronických údajov župa zistila, že za mesiac prešlo areálom 30.470 návštevníkov. Budatínsky park je od roku 1963 spolu s hradom národnou kultúrnou pamiatkou a odkedy je v našej správe, podarilo sa nám zveľadiť jeho okolie a vďaka investícii takmer 700-tisíc eur ho pred piatimi rokmi aj kompletne zrevitalizovať. Je vyhľadávaným miestom pre turistov a veľmi ma teší, že popularitu dnes vidíme už aj v reálnych číslach,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár.

Sčítače sú umiestnené pri vstupoch do hradného areálu, na oboch stranách. Najviac návštevníkov zaznamenajú počas sviatkov a víkendov, v priemere ním denne prejde 900 chodcov. Rekordná bola posledná nedeľa, kedy v parku zaznamenali aý 1 818 návštevníkov. Koncom júla v Budatíne otvorila župa i nové hradné priestory a kaplnku, čím láka záujemcov na unikátne prehliadky.

„Zrekonštruovaná je časť druhého a tretie nadzemné podlažie a okrem artefaktov histórie očarí turistov aj jedinečná expozícia drotárstva. Záujem je i o barokovú kaplnku z 18. storočia. Je to nádherný priestor, ktorý prirodzene upúta,“ priblížila riaditeľka Považského múzea v Žiline Zuzana Kmeťová.



Jedna z najstarších architektonických pamiatok na území krajského mesta prešla od roku 2009 obnovou za viac ako päť miliónov eur a Žilinský kraj plánuje do budúcnosti ďalšie okolo dvojmiliónové investície. Aktuálne sa dokončuje obnova vonkajších fasád a v pláne sú rekonštrukcie hospodárskych budov pred hradom.

Sútok riek Váh a Kysuce okrem Budatínskeho hradu s parkom ponúka tiež cyklotrasu BikeKia, ktorá je rovnako v správe Žilinského kraja. Na nej župa zaznamenáva prostredníctvom sčítača pohyb cyklistov už od minulého roka. Najobľúbenejšou je stále nedeľa, ktorá priláka okolo 800 bajkerov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS ŽSK