Župným nemocniciam sa darí hospodáriť, predseda VÚC kritizuje vlastného ministra


Foto: Župným nemocniciam sa darí hospodáriť, predseda VÚC kritizuje vlastného ministra

Podľa pravidelnej analýzy odboru zdravotníctva ŽSK je tohtoročný rozdiel medzi výnosmi a nákladmi o 600 tisíc eur vyšší oproti minulému roku. Žilinský samosprávny kraj patrí k jedným z posledných, kde sú zachované župné nemocnice. K tomu pridáva ŽSK sieť verejných lekární, z ktorých zisk putuje na ďalšie fungovanie nemocníc. „Zisk župných lekární je použitý na ďalší chod nemocnice, na nákup nevyhnutných pomôcok, špeciálneho zdravotníckeho materiálu či materiálno-technického a prístrojového vybavenia. Tým, že tu pacienti nakupujú, podporujú priamo dané zdravotnícke zariadenie,“ uviedla riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Anna Majbíková.

Verejné lekárne vznikli v Čadci, Trstenej a Liptovskom Mikuláši. „Lekárne sú v našom vlastníctve, peniaze preto neodchádzajú do súkromných rúk, ale vracajú sa späť pacientom,“ uviedol na margo lekární žilinský župan Juraj Blanár. Aktuálne župa investuje do urgentných v Liptovskej nemocnici v Liptovskom Mikuláši, Kysuckej nemocnici v Čadci, Hornooravskej nemocnici v Trstenej a Dolnooravskej nemocnici v Dolnom Kubíne. Stavebné práce budú stáť približne dva milióny eur, ďalších cca 800-tisíc eur si vyžiada doplnenie prístrojového vybavenia.

Župan kritizuje vlastného ministra, kompetencie má pritom  vo svojich rukách

Župan Blanár sa pritom začiatkom týždňa objavil vo viacerých médiách v súvislosti s jeho kritickým blogom na adresu Ministerstva zdravotníctva. Vlastné rozhorčenie prejavené v blogu, ktorému nastavil propagáciu na sociálnej sieti, smerovalo k návrhu ministra zdravotníctva nominovaného stranou Smer-SD Tomáša Druckera, ktorý by chcel ešte tento rok opätovne zaviesť poplatky za prednostné vyšetrenie.

Žilinský župan, ktorý je zároveň poslancom NR SR za rovnakú stranu SMER-SD, je predsedom Žilinského samosprávneho kraja už od roku 2005. Za stranu SMER-SD kandidoval na 11. mieste, pričom v národnej rade je členom výboru NR SR pre zdravotníctvo a zároveň podpredseda výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Ako najvyšší predstaviteľ samosprávneho kraja má v rámci preneseného výkonu štátnej správy právo schvaľovať zoznam zdravotných výkonov a služieb, pri ktorých možno požadovať úhradu podľa § 79 ods. 1 písm. zv). zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Do tejto kompetencie spadajú aj poplatky za prednostné vyšetrenia u lekárov.

Ďakujem pekne za takéto ministerstvo, ktoré namiesto toho, aby pacientov ochraňovalo, trpí zábudlivosťou a dokonca sa tv…

Posted by Juraj Blanár on 14. september 2016

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu