Žilinčan aj vďaka vašim hlasom vyhral súťaž o výlet do Moskvy, teraz sa chce podeliť o zážitok


Foto: Žilinčan aj vďaka vašim hlasom vyhral súťaž o výlet do Moskvy, teraz sa chce podeliť o zážitok
Galéria: 6 fotiek
Foto: Michal Janči

V máji tohto roku organizovalo Veľvyslanectvo Ruskej Federácie na Slovensku fotografickú súťaž s názvom Naše spoločné víťazstvo. Študenti žilinského Gymnázia sv. Františka z Assisi nás vtedy oslovili so žiadosťou o pomoc pri účasti v súťaži. Súťažilo sa o výlet a pobyt v Moskve. Aj napriek tomu, že sa nám ozvali práve v deň, kedy súťaž končila, venovali sme im článok a poprosili našich čitateľov o pomoc.

Vďaka výzve, ktorá mala veľmi silnú odozvu, sa fotografia umiestnila na víťaznej priečke a jeden zo študentov z triedy sa tak mohol zúčastniť výletu do Moskvy. Bol ním Michal Janči, ktorý nám opísal svoje zážitky a dojmy z návštevy Ruska.

Ako študenti Gymnázia sv. Františka v Žiline sme sa tejto súťaže zúčastnili, a podarilo sa nám obsadiť 2. miesto. Výletu sa mohol zúčastniť iba jeden žiak z triedy a neviem akým šťastím vybrali práve mňa. Spolu so mnou cestovali ďalší 3 Slováci z rôznych kútov Slovenska, ktorí v súťaži taktiež uspeli. Celý výlet financovalo Veľvyslanectvo.

Víťazi súťaže odchádzali v utorok 12.7.2016 z letiska z Bratislavy ruským lietadlom spoločnosti Víťazstvo (rus. Победа). Po príchode na Moskovské letisko Vnukovo (najmenšie zo 4 Moskovských letísk) ich už čakal ruský sprievodca Valery.

„Spolu s ním a našim vodičom sme sa presunuli mikrobusom do hotela Alfa (****) neďaleko Izmajlovského Kremľa - jeden z najlepších trhov v Moskve, kde sa dajú kúpiť klasické ruské suveníry (matriošky, baranice a pod.).  V stredu ráno sme si pozreli námestie pred múzeom Veľkej vlasteneckej vojny a pre nedostatok času sme samotné múzeum videli len z vonka. Potom sme mohli z blízka vidieť finančné a zároveň aj najmodernejšie stredisko Moskva City a jednu z moskovských univerzít, jednu z tzv. siedmich Stalinových vežičiek,“ opisuje Michal Janči.

„Dopoludnia sme cestovali a spoznávali okolie Moskvy. Po obede sme boli pozvaní na debatu do centra Ruského svetového fondu, ktorý túto súťaž a tento výlet aj organizoval. Diskutovali sme na rôzne témy, ako vnímajú mladí ľudia na Slovensku Rusko, ako by sa dala zlepšiť spolupráca, a podobne. Po ňom sme sa vybrali na Červené námestie, do Kremľa, do pravoslávnych chrámov v ňom (v jednom z nich sú dodnes uložené hrobky všetkých ruských cárov) a pred Chrám sv. Vasilija Blaženého.


Večeru sme mali v najväčšom obchodnom stredisku v Rusku, s názvom GUM, ktoré sa taktiež nachádza na Červenom námestí. Obchodné centrum, v ktorom nájdete tie najluxusnejšie značky a cítite sa ako v historickom centre, vďaka veľmi peknej architektúre. Vo štvrtok sme navštívili VDNCH - obrovský komplex niekoľkých múzeí a budov krajín bývalého Sovietskeho zväzu. Boli sme v Múzeu kozmonautiky a taktiež v Moskváriu - Moskovské akvárium s morskými živočíchmi rôznych druhov.

V posledný deň, v piatok, nás sprievodca zaviedol do Chrámu Krista Spasiteľa (najväčší pravoslávny chrám na svete) a taktiež do Tretiakovskej galérie. Všetky obrazy v galérii boli originály a celá výstava galérie by nám trvala asi 6 hodín. Vidieť celosvetovo známe diela na vlastné oči bolo niečo, čo sa človeku nenaskytá každý deň.  Na záver sme absolvovali výletnú plavbu po hlavnej rieke mesta. 

Pamiatok a vecí, ktoré sme videli bolo veľmi veľa a všetko to bolo aj časovo namáhavé, nakoľko Moskva je obrovská. Veď len cestný okruh Moskvy má zhruba 200 km a cesta do hotela nám trvala dve hodiny, no všetko to stálo za to. Moskva je veľmi vyspelým a krásnym mestom. Ľudia sú tu veľmi príjemní a radi pomôžu. Ulice sú čisté a človek musí dlho hľadať, aby našiel nejaký odpad na zemi. Toto veľkomesto je typické kontrastom budov, od historických cez komunistické až po najmodernejšie a neustále sa vyvíjajúce. Už teraz sa tu robia obrovské stavebné práce kvôli MS vo futbale v roku 2018. Po cestách sa však jazdí oveľa slobodnejšie, ako u nás a bez nejakých prísnych pravidiel. Napriek chladným zimám, boli počas nášho pobytu v Moskve až exotické teploty - 36 stupňov.

V sobotu sme sa ráno pobalili a odišli na letisko, okolo 16.00 sme šťastne pristáli v Bratislave na letisku. Som veľmi rád, že som mal takúto príležitosť vycestovať a vidieť kus sveta. Odporúčam to každému jednému, kto má takúto príležitosť a váha. Veľmi dôležité, najmä dnes, je vidieť veci také aké naozaj sú, nie ako sú nám z rôznych zdrojov prezentované a až potom si vytvoriť svoj vlastný názor na vec.“

Moskvu sa určite oplatí vidieť!




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Michal Janči