Mestu Martin zamietol súd žiadosť o odklad exekúcie, nútená správa pokračuje


Foto: Mestu Martin zamietol súd žiadosť o odklad exekúcie, nútená správa pokračuje

Predstavitelia Martina spolu s obyvateľmi sa pomaly pripravujú na najhorší scenár - Okresný súd v Martine totiž zamietol už tretiu žiadosť mesta o odklad exekúcie, voči tomuto rozhodnutiu už nie je možné podať odvolanie. Samotné mesto sa pre starý spor v kauze nevybudovanej lanovky na Martinské hole dostalo 23. marca 2016 do nútenej správy. K tomu patrilo aj zriadenie účtu nútenej správy, ktorý spravuje správca. Vďaka tomuto kroku je možné chrániť financie potrebné na chod mesta pred veriteľmi.

„Vstup do nútenej správy je v situácii, v ktorej sa mesto nachádza dobrou správou. Budeme môcť naplniť svoje zmluvné záväzky, ktoré sme nemohli splatiť kvôli zamrazeným účtom a zároveň bude život v meste pokračovať, aj keď v obmedzenej forme. Nútená správa však nie je ani zďaleka konečná stanica. Robíme všetko preto, aby sa situácia, čo najskôr vyriešila a obyvatelia mesta nedoplatili na chyby minulosti,“ uviedol ešte v marci primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar.

Spor so spoločnosťou PK Faktoring narástol do nevídaných rozmerov, mesto plánuje úver

Protistrana v spore o milióny eur pokladá rozhodnutie súdu za konečne a jasne definované, snahy o odklad označuje za obštrukcie. “Rozhodnutie OS v Martine opätovne ukázalo, že podanie návrhu na odklad exekúcie z rovnakých dôvodov, pre ktoré súd už raz návrh na odklad exekúcie zamietol, je obštrukciou vedenia mesta Martin a konkurzného správcu v snahe vyhnúť sa povinnosti zaplatiť dlh. Akékoľvek ďalšie predlžovanie doby, kedy mesto Martin odmieta splatiť svoj dlh, túto čiastku ešte viac navyšuje a zároveň zvyšuje hrozbu, že mesto príde aj o ďalší majetok v jeho vlastníctve,” uviedol pre TASR na margo rozhodnutia konateľ PK Faktoring, s.r.o. Peter Kubík.

Mesto Martin už disponuje plánom v prípade, že by muselo sumu zaplatiť. Poslanci Mestského zastupiteľstva v Martine schválili už 22. apríla 2016 podpísanie úverovej zmluvy, vďaka ktorej by malo dôjsť k úhrade záväzkovi voči PK Faktoring, s.r.o. Zmluva by mala byť podpísaná so Slovenskou sporiteľnou, a.s. Mesto sa však podľa hovorkyňe Zuzany Kalmanovej bude naďalej snažiť nájsť spôsob, ako nemusieť uhradiť pohľadávku, ktorá vznikla zo žaloby a následne roky narastala.

“V návrhu boli špecifikované všetky skutočnosti, ktoré z nášho pohľadu bránia exekúcii, vrátane našej výzvy veriteľovi na rokovanie a zloženie dlžnej čiastky do notárskej úschovy. Aj naďalej aktívne využívame všetky právne prostriedky, aby sme ochránili milióny eur, ktoré patria Martinčanom,” spresnila pre TASR Kalmanová.

Video, ktoré malo v roku 2005 presvedčiť vtedajších poslancov MsZ Martin o projekte výstavby strediska Martinské hole



Problém začal pred viac ako 20 rokmi, bývalý minister spravodlivosti ponúkol bezplatné zastupovanie


Celá kauza pritom začala už v roku 1995, práve vtedy sa rozhodovalo o vybudovaní lyžiarskeho strediska na Martinských holiach. “Bývalé vedenie mesta Martin malo záujem vybudovať lyžiarske stredisko na Martinských holiach, čo so sebou nieslo povinnosť vložiť svoj majetok do spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole. Nevložilo ho však, pretože ani ďalší akcionári nesplatili svoje vklady. V roku 2002 štatutárni zástupcovia Lyžiarskeho strediska Martinské hole zažalovali mesto Martin a žiadali zaplatiť sumu vopred sľúbeného vkladu. Počas niekoľkoročného trvania sporu pohľadávka narástla na viac ako 8,6 milióna eur. Po neúspešnom mimoriadnom dovolaní generálneho prokurátora v prospech mesta Martin vlastník pohľadávky prostredníctvom exekútora zablokoval takmer všetky mestské účty. Mesto súčasne požiadalo ministerstvo financií o zavedenie nútenej správy, ktorej predchádzal vládny audit,” vysvetlila hovorkyňa mesta Martin.

Kauzu pred viac ako rokom zviditeľnil aj poslanec a bývalý minister spravodlivostni Slovenskej republiky Daniel Lipšic, ktorý občanom Martina ponúkol bezplatné zastupovanie v kauze pred Ústavným súdom SR. Vtedy dosahovala hodnota pohľadávky výšku 8,4 milióna eur.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu