Štátny komorný orchester Žilina na koncertnom turné v Južnej Kórei


Foto: Štátny komorný orchester Žilina na koncertnom turné v Južnej Kórei Foto: Vladimír Šalaga

Štátny komorný orchester Žilina spolu s americkým dirigentom Theodorom Kucharom, hlavným dirigentom ŠKO Žilina, odcestoval v nedeľu 4. 9. 2016 na svoju prvú umeleckú cestu do Južnej Kórey, kde odohrá 4 koncerty. Prvý sa uskutoční v Soule v najvýznamnejšej sále Seoul Arts Center v stredu 7. 9. 2016.

Orchester sa predstaví juhokórejskému publiku s klasicistickým repertoárom, ktorý mu je veľmi blízky: predohra Wolfganga Amadea Mozarta k opere Divadelný riaditeľ, Symfónia č. 7 A dur a Husľový koncert D dur Ludwiga van Beethovena, a Carmen fantázia pre flautu Pabla de Sarasate. V Beethovenovom husľovom koncerte vystúpi kórejský husľový virtuóz Hyuk Joo Kwun. Druhým sólistom bude švajčiarsky flautista Philipp Jundt, ktorý organizuje festival v juhokórejskom meste Mokpo, na ktorom ŠKO Žilina odohrá dva koncerty – 9. a 10. 9. 2016.



Na festivale v Mokpo vystúpia s ŠKO Žilina viacerí sólisti – maďarský huslista Sándór Jávorkai spolu s bratom violončelistom Adamom Jávorkaiom, juhokórejská sopranistka Hanna Kiel a aj spomínaný flautista Philipp Jundt. Na piatkovom koncerte 9. 9. zaznie okrem Symfónie č. 40 g mol KV 550 W. A. Mozarta, Rokokových variácií pre violončelo a orchester  P. I. Čajkovského, Introdukcie a Ronda Capriccioso op. 28 pre husle a orchester Camilla Saint-Saënsa, aj dielo Malá suita s passacagliou slovenského skladateľa Eugena Suchoňa.

Posledný koncert ŠKO Žilina počas juhokórejského turné bude v nedeľu 11. 9. v meste Seosan s dielami W. A. Mozarta a L. van Beethovena.  

ŠKO stihne do konca roka ešte niekoľko koncertných ciest do zahraničia, objaví sa aj na domácej scéne


Po návrate z Južnej Kórey čaká ŠKO okrem koncertov na domácej scéne a vystúpení na slovenských festivaloch (napr. na Bratislavských hudobných slávnostiach 20.11.), niekoľko ďalších koncertných ciest do zahraničia. Pri príležitosti predsedníctva SR v Rade EÚ odohrá ŠKO Žilina v spolupráci s orchestrom a zborom Sliezskej filharmónie slávnostné koncerty s Beethovenovou Symfóniou č. 9 s Ódou na radosť v Žiline (29.9.), v Katowiciach (30.9.) a v Bruseli vo Flagey (5.10.).

Obidva orchestre sú zapojené do výnimočného európskeho projektu ONE® an Orchestra Network for Europe podporeného programom Kreatívna Európa EÚ. Sólové party prednesú renomovaní slovenskí umelci: Mária Porubčinová (soprán), Terézia Kružliaková (mezzosoprán), Ľudovít Ludha (tenor), Peter Mikuláš (bas), v naštudovaní  slovenského dirigenta s medzinárodným renomé Olivera Dohnányiho.

V druhej polovici októbra ŠKO Žilina opäť vystúpi v Belgicku v spolupráci s belgickým dirigentom Hermanom Engelsom a slovenským huslistom Milanom Paľom. V novom roku má Štátny komorný orchester naplánované dve koncertné cesty do Číny – novoročné turné s dirigentom Mariom Košíkom a veľkonočné turné s talianskym dirigentom Nicolom Giulianim.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ŠKO Žilina