Rosenfeldov palác a Novú synagógu by mohla prepojiť špeciálna dlažba


Foto: Rosenfeldov palác a Novú synagógu by mohla prepojiť špeciálna dlažba
Galéria: 28 fotiek

Už 12. septembra bude slávnostne otvorený Rosenfeldov palác, ktorý patrí medzi národné kultúrne pamiatky. Po viac ako dvoch rokoch rekonštrukčných prác pribudne do tejto časti mesta ďalšia obnovená budova, ktorá spolu s budovou bývalej banky a Novou synagógou vytvorí unikátny priestor. Práve s druhým menovaným objektom má byť podľa plánov Rosenfeldov palác prepojený špeciálnou dlažbou, ktorá nahradí súčasnú asfaltovú komunikáciu.

V pláne je aj rekonštrukcia bloku A Žilinskej univerzity, rysuje sa kompaktný historický celok

Na ulici J. M. Hurbana sa tak začína rysovať citlivo zrekonštruovaná historická časť mesta, ktorá bude patriť ku krásam Žiliny. Aj podľa slov primátora Igora Chomu vznikne po dokončení oboch objektov mimoriadne nádherný priestor. “Neviem to inak povedať. Pretože, Rosenfeldov palác bude zrekonštruovaný, bude dokončená rekonštrukcia židovskej synagógy, obchodnú banku už máme zrekonštruovanú. A budúci rok sa má pristúpiť aj k rekonštrukcii bloku A Žilinskej univerzity. Už sú na to pripravené zdroje z európskych fondov,” uviedol Choma.

Špeciálna dlažba napomôže k dotvoreniu historickej atmosféry, ktorú časť mesta získa po ukončení rekonštrukcií. “Aby sme vytvorili historickú atmosféru celého tohto prostredia. A myslím si, že to bude vyzerať naozaj veľmi dobre. V budúcom roku pripravíme projektovú dokumentáciu a chceli by sme to zrealizovať do konca roku 2018,” spresnil primátor.

Rosenfeldov palác bude spravovať Mestské divadlo Žilina, slúžiť bude aj na reprezentačné účely

Vynovenú národnú kultúrnu pamiatku otvoria po takmer dvojročnej rekonštrukcii, Rosenfeldov palác bude patriť pod správu Mestského divadla Žilina. Mesto má v pláne využívať priestory na reprezentačné účely. “V podkroví bude trvalá výstava bábok Bábkového divadla Žilina. Druhou stálou výstavou bude knihárska dielňa, ktorá je momentálne pri Mestskom divadle. Vytvárame priestor, aby sme tam mohli urobiť múzeum tvorby kníh. Ostatné priestory budú využívané na reprezentačné účely, prijímanie návštev a zvažujeme vykonávanie svadobných obradov, pokiaľ bude záujem,” uzavrel Choma.


Rosenfeldov palác bol postavený už v roku 1907 ako zmenšenina podľa predlohy viedenského zámku Belveder. V minulosti slúžil viacerým účelom, sídlila tu napríklad Žilinská obchodná banka, Pioniersky dom, Okresný dom pionierov a mládeže. Posledným nájomcom bolo CVČ Spektrum. Za národnú kultúrnu pamiatku bol vyhlásený v roku 2009, už o dva roky ho však museli uzavrieť pre nevyhovujúci technický stav budovy.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu