Čestné občianstvo pre Petra Sagana budú poslanci prerokovávať na Mestskej rade


Foto: Čestné občianstvo pre Petra Sagana budú poslanci prerokovávať na Mestskej rade Foto: ilustračné

Na najbližsom zasadnutí Mestskej rady, ktoré sa bude konať 5.9.2016, budú poslanci okrem iného prerokovávať aj návrh udeliť Čestné občianstvo Mesta Žilina Petrovi Saganovi. Tomu už Mestské zastupiteľstvo udelilo v roku 2014 Uznanie za zásluhy o rozvoj a reprezentáciu Mesta Žilina.

V zmysle Štatútu Mesta Žilina môže mesto za obzvlášť významné zásluhy o mesto a jeho obyvateľov udeliť Čestné občianstvo Mesta Žilina. O udelení Čestného občianstva rozhoduje Mestské zastupiteľstvo nadpolovičnou väčšinou prítomných poslancov. Ak by teda Mestská rada návrh uznesenia odporučila prerokovať na Mestskom zastupiteľstve, Peter Sagan by sa mohol dočkať rozhodnutia o čestnom občianstve už 26. septembra 2016.

“Podľa odborníkov patrí Peter Sagan medzi najväčšie talenty svetovej cyklistiky v súčasnosti. Je juniorský majster sveta v cyklokrose, päťnásobný držiteľ zeleného dresu Tour de france, úradujúci majster sveta, 7-násobný víťaz etapy na Tour de France, viacnásobný víťaz etapy na Vuelte, 6-násobný slovenský cyklista roka, je najlepším svetovým cyklistom za rok  2015, momentálne vedie svetový rebríček cestnej cyklistiky a dosiahol množstvo ďalších športových úspechov a ocenení. Peter Sagan doslova dostal Žilinu na mapu sveta a dlhodobo na najvyšších svetových športových a spoločenských priečkach reprezentuje naše mesto a všetkých Žilinčanov,” uvádza v dôvodovej správe poslanec Martin Kapitulík, ktorý návrh predkladá.  

Peter sa napriek náročnému tréningovému a pretekárskemu programu nezabúda venovať aj rozvoju mládeže. V Žiline funguje Peter Sagan Academy, ktorá vychováva nádejných talentovaných cyklistov. “Odborníci na cyklistiku o Petrovi Saganovi hovoria, že je talent, ktorý sa narodí raz za 100 rokov. A my máme to šťastie, že sa takýto talent narodil práve v našom meste. Peter nezabudol na svoje rodné mesto a naplno podporuje žilinskú športovú mládež. Akadémia, ktorá nesie jeho meno, združuje desiatky mladých budúcich cyklistov a je nádejou, že možno z nej vzíde ďalší Sagan,” doplnil Kapitulík.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu