Tankodrom na Turci by sa mal začiatkom roka 2017 dočkať opravy


Foto: Tankodrom na Turci by sa mal začiatkom roka 2017 dočkať opravy Foto: Facebook

Cesta I/65 na úseku Martin - Turčianske Teplice, známa ako tankodrom, je viac ako 50 rokov stará a pozná ju takmer každý vodič na Slovensku. Niektorí možno len z televíznych správ a článkov na internete, iní po nej jazdia pravidelne, alebo si ňou aspoň raz prešli. 

Pred istým časom vznikla aj webstránka www.tankodrom.sk, ktorá popisuje stav tejto cesty a jej nedostatky. Na stránke môžete nájsť aj texty ako napríklad:

Stav tejto panelovej autostrády je technicky vhodný predovšetkým pre nákladné automobily Tatra 813, V3S, BVP-1, T-72, URAL a podobne. I/65 - I/T, je mimoriadne lákavá predovšetkým pre prejazd tranzitnej dopravy a turistov. Jej unikátne pieskovo-makadamové podložie vytvára neopakovateľný akustický zážitok. Táto trasa je zaujímavá natoľko, že vozidlá nad 3,5t tu platia mýto. 

Poradca ministra dopravy, Martin Kapitulík uviedol v piatok 26.augusta na svojom Facebooku informáciu, že cesta sa konečne dočká poriadnej opravy. 

“Viac ako 50 rokov stará panelová cesta I/65 medzi Martinom a Turčianskymi Teplicami sa konečne a naozaj dočká poriadnej opravy. Ministerstvo dopravy a Slovenská správa ciest dnes vyhlásia verejné obstarávanie na jej rekonštrukciu. Generálna oprava zhruba 15,5 km dlhého úseku Príbovce - Turčianske Teplice by tak mohla začať už začiatkom budúceho roka. Som rád, že som mohol túto dobrú správu osobne oznámiť aj prednostovi Okresného úradu v Martine,” uviedol Martin Kapitulík na svojom Facebooku.

Projekt bude podľa Martina Kapitulíka financovaný z Operačného programu Integrovaná Infraštruktúra 2014 – 2020. Názory niektorých fanúšikov stránky sú skôr negatívne a mnohí neveria tomu, že cesta by sa konečne mohla opraviť. Taktiež mnohí narážajú na nekonečne dlhé termíny, kedy je potrebné čakať na celý priebeh verejného obstarávania a uzatvárania zmlúv. Reagovať na príspevok priamo na Facebooku M. Kapitulíka môžete nižšie.


Na záver niekoľko rád, ktoré pochádzajú zo spomínanej stránky tankodrom.sk


Jazdite opatrne

Počas jazdy môžete natrafiť nie len na poškodené panely a jamy ale aj vyčnievajúce kusy betónu. Niektoré časti sa predovšetkým pri prejazde kamiónov môžu nadvihnúť až o niekoľko centimetrov.

Znížte rýchlosť

Vodičom odporúčame rýchlosť 50 km/h. Vtedy si dostatočne včas všimnete kamene alebo vyčnievajúce panely. Rýchlosť znížte najmä v noci, vtedy je tmavé kusy betónu veľmi ťažké vidieť.

Dodržiavajte odstup

Poškodená vozovka má tendenciu “poskakovať”. Ak jazdíte za iným vozidlom, najmä za kamiónom, dodržiavajte odstup najmenej 50 metrov.

Volajte políciu

Ak si všimnete vyčnievajúci panel alebo kamene na vozovke, volajte políciu alebo správcu cesty. Môžete tak niekomu zachrániť život. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu