Program stanice Žilina-Záriečie na september 2016


Foto: Program stanice Žilina-Záriečie na september 2016

štvrtok – nedeľa, 1. – 4. 9.
(nielen) filmový festival

Kinobus 2016
Trasa: Levice – Tlmače – Hontianske Tesáre – Kozárovce
Téma: Toxic
Do zbierky Kinobusu pribudne tridsiate deviate, štyridsiate, štyridsiate prvé a štyridsiate druhé navštívené kino. Filmová prehliadka, ktorá v sebe prepája autobusový výlet, hodinu vlastivedy, premietania, prednášky a pohostinstvá sa tento rok zapletie s pôvabne zvlneným rozhraním medzi regiónmi Hont a Tekov. Aby sme čaro kraja trochu vyvážili, budeme sa ním túlať s témou Toxic.
Staré kiná, amfiteáter, Pokrok, jednodierka a osemdierka, víno otelák, šľachtená elektrina a závodná dovolenka v Mochovciach, kvôli ktorej sa dostaneme k atómovke len v závese hubárskeho výletu. All inclusive ponuka tiež zahŕňa živých sprievodcov Zapětdvanáct, vernisáž diela Tomáša Džadoňa, nevídané úvody k filmom s Evkou Križkovou, Matejom Sotníkom a miestnymi filmovými expertami, prechádzku vinicami, ustupujúcimi geneticky modifikovaným plodinám (New Hybrid), Vpred smrteľne pomaly a Post tenebras lux plus kúpeľ v jadrovom, teda z jadra vyvierajúcom prameni. Viac na www.kinobus.sk.

piatok 2. 9., 18.00, galéria Plusmínusnula
vernisáž výstavy

Áron Kútvölgyi-Szabó (Hu): In between grids
V spolupráci s maďarskou asociáciou „The Studio of Young Artist“ predstaví galéria Plusmínusnula práce mladého maďarského umelca Árona Kútvölgyi-Szabóa. Jeho tvorba by sa dala charakterizovať ako osobitý sprievodca mentálnou krajinou. Umelec naprieč médiami rozkrýva skryté vzorce a vzťahy medzi jednotlivými fragmentami našej pamäte. Výstava potrvá do 30. septembra 2016.
Áron Kútvölgyi-Szabó (*1985) je jedným z najvýraznejších maďarských umelcov najmladšej generácie. Po štúdiách dejín umenia, filozofie a hebraistiky nastúpil do sochárskeho ateliéru na Fakulte hudby a umení v Pécsi, ktorú absolvoval v roku 2013.

pondelok 5. 9., 18.00
verejné natáčanie diskusnej relácie

Pod lampou: Amerika náš spojenec, alebo rival?
V rámci občasných výjazdov diskusnej relácie .pod lampou mimo hlavného mesta zavítajú jej tvorcovia tentokrát do Žiliny. Sála S2 kultúrneho centra Stanica sa tak na jeden deň zmení na scénu pre verejné natáčanie tohto obľúbeného diskusného formátu. Na tému Amerika náš spojenec, alebo rival? budú diskutovať Otakar Foltýn z generálneho štábu Armády ČR a Daniel Bútora, bývalý riaditeľ slovenského vysielania rádia Slobodná Európa. Moderuje šéfredaktor časopisu .týždeň Štefan Hríb.

utorok 6. 9., 15.00 – 17.00
administrácia dlhodobých dielní pre deti

Zápis 2016/17
Intro do celoročnej šnúry každotýždenných tvorivých dielní pre deti, uvítacie popoludnie s tvorivou aktivitou pre deti a popritom neformálne stretnutie rodičov, lektorov aj ďalších priateľov Detskej Stanice. Sezóna pravidelných dielní začína od pondelka 12. septembra 2016. Info a prihlasovanie: Hana Hudcovičová Lukšů, hanka@stanica.sk, 0907 178 756.

utorok 6. 9., 17.00 a 20.00
kino

Komúna (r. Thomas Vinterberg)
Komúna je svedectvom hroziaceho konca rodiny, pospolitosti i celej jednej epochy v dánskych dejinách.
Thomas Vinterberg zasadil svoj film Komúna do polovice 70. rokov, do prostredia akademického spoločenstva na predmestí Kodane. Hrdinami filmu sú architekt Erik, jeho manželka – televízna hlásateľka Anna a ich dcéra Freja. Po tom, čo sa dozvedia, že zdedili veľkú vilu, začnú uskutočňovať svoj sen o autentickej komúne plnej vzájomnosti a radovánok. Idea láskyplného a rodinného spoločenstva pod strechou Erikovho domu sa však začne rozpadávať, keď sa do domu prisťahuje jeho milenka. Prežije ideál stretnutie s realitou?
Komúna (Kollektivet) – Thomas Vinterberg / DK, NL, SWE / 2016 / 111 min / české titulky

streda 7. 9., 19.00
vzdušná akrobacia, nový cirkus

Eliška Brtnická, Cirkus Mlejn: Enola
Inscenácia voľne inšpirovaná japonskou estetikou, príbehmi tých, čo prežili atómový výbuch v Hirošime (hibakuša) a dávnou legendou o tom, že kto poskladá tisíc papierových žeriavnikov, splní sa mu tajné prianie. Hlavne však o tom, čo vám počas jej sledovania prebehne mysľou – každý máme svoju malú vojnu a svoju vlastnú tragédiu.
Koncept, choreografia, interpretácia: Eliška Brtnická

sobota 10. 9.
mestský festival

HIP HOP Swine Day
Jednodňový hudobno-vizuálny festival zameraný na prezentáciu mladého domáceho hip-hopu a „umenia ulice“, ktorý pripravujeme v spolupráci s web magazínom Swine Daily. V hlavnom večernom programe sa predstaví viacero slovenských producentov a raperov – Fobia Kid s Galaxiou Y, Gumbgu & Konex, rapová crew z Prešova Vlčá Svorka, ale aj rešpektovaný beatmaker a DJ Beyuz. Návštevníkov tiež čaká špeciálna vizuálna performance, do ktorej sa zapoja originálni mladí tvorcovia z Čiech aj Slovenska. Chýbať medzi nimi nebude napríklad Lukáš Parolek aka KudlaPress, či Juliána Chomová. Denná časť podujatia sa odohrá v parku pri Stanici, kde si okrem baru a grilovačky môžete zahrať petang alebo bedminton a k tomu všetkému zahrá Hey Emil z dua Emonoizboyz.

nedeľa 11. 9., 17.00
komunitná večera

Vegánska nedeľa – Neskorý zber
Po prázdninovej prestávke do programu opäť zaraďujeme tradičné a obľúbené Vegánske nedele. Na začiatok sme si pre vás pripravili veľmi voľnú, jednoduchú a zároveň kreatívnu tému, v ktorej sa žiadne medze nekladú. Určite mnohí z vás, vašich rodičov alebo starých rodičov máte vlastnú záhradku, kde si pestujete zeleninu. Je v podstate jedno čo – možností sa naskýta neskutočne veľa, preto sa verme vidíme v hojnom počte a s vašimi jedlami na spoločnom stole.

pondelok 12. 9., 19.30
koncert

Haystack Monolith (Škótsko), Gorem & Avona (Uk), Dáša Fon Fľaša
Ďalší zo série nepravidelných folkpunkových pondelkov v bare. Haystack Monolith je veselý chlapík zo Škótska – buď na vás vytiahne ukulele, gitaru alebo nejaký sureálny vtip, prípadne všetko naraz. Gorem & Avona sú baba a chalan z Bristolu a za záchranu sveta bojujú s harmonikou a gitarou. Dáša Fon Fľaša je domáci bard a určite pripraví niečo špeciálne.

utorok 13. 9., 13.00 – 17.00
workshop

Ako urobiť zelenú strechu
Praktický workshop DIY architektúry, počas ktorého urobíme zelenú strechu na cyklodielni Recykel s využitím princípov permakultúry. Lektorom je Čestmír Holuša (CZ) – dlhoročný lektor kurzov permakultúry s bohatou praxou v tomto obore. Okrem teórie sa budeme hlavne venovať realizácii prvej zelenej strechy v záhrade Stanice. Organizujeme v spolupráci s OZ Mulica.

utorok 13. 9., 17.00 a 20.00
kino

Schneider vs. Bax (r. Alex van Warmerdam)
Nájomný vrah Schneider dostáva zákazku presne v deň svojich narodenín. Jeho cieľom je spisovateľ Ramon Bax. Po ubezpečení, že bude z akcie späť do obeda a stihne pomôcť svojej manželke s prípravou  oslavy, Schneider zákazku prijme. Tým sa spustí séria ľstí, bizarných náhod, zlých načasovaní a draho vykúpených omylov. Warmerdamova temná komédia v duchu škodoradostných filmov bratov Coenovcov je brilantným štylistickým cvičením, ktoré podvracia žáner thrilleru spôsobom, aký tak často nevidíte.
Schneider vs. Bax – Alex van Warmerdam / NL, B / 2015 / 96 min / české titulky

štvrtok 15. 9., 20.00
koncert

Caudal
Na čele berlínskeho trancepunkového tria Caudal stojí Aidan Baker z drone metalovej legendy Nadja. Kapelu tvorí okrem Bakera (gitara) ešte Gareth Sweeney (basgitara) a Felipe Salazar (bicie). Bakerov vrstevnatý gitarový zvuk a strhujúca Salazarova a Sweneyho rytmická jazda sa splietajú v dlhých atmosférických skladbách, v ktorých je možné vystopovať vplyvy toho najlepšieho z krautrocku, post-punku, dronovej psychedélie alebo space rocku.

piatok – nedeľa, 16. – 18. 9.
4. ročník festivalu horského filmu a dobrodružstva

Hory a Mesto Žilina 2016
Tri dni plné strhujúcich športových výkonov, neopakovateľných zážitkov z hôr a silných ľudských príbehov si môžete opäť po roku vychutnať na Stanici. Popri množstve premietaní rozdelených do tematických blokov (Skala, Sneh, Vzduch, Horské bicykle, Voda… ) čaká návštevníkov viacero pútavých prednášok. Účasť na festivale potvrdil známy slovenský dokumentarista Pavol Barabáš, ktorý uvedie svoj najnovší dokument Sloboda pod nákladom o vysokohorských nosičoch v Tatrách. O pokuse vystúpiť na Everest ťažkou Boningtonovou cestou prídu porozprávať účastníci tohtoročnej expedície Ján Madarás a Michal Novota. V sobotu poobede si môžete dať „do tela“ v atraktívnych športových disciplínach v parku pri Stanici. Pútavú interaktívnu prezentáciu bude mať pripravená aj Horská záchranná služba. Už tradične nebude chýbať večerný žúr, ani veľkoplošná maľba na stene pod Rondlom. Je viac než jasné, že na festivale Hory a Mesto sa nudiť rozhodne nebudete.

utorok – piatok, 20. – 23. 9.
Žilinský literárny festival 2016
Žena, ulica, dlaň, kosť – také sú témy 13. ročníka Žilinského literárneho festivalu. A teraz si lámte hlavu, čo vás čaká. Určite to bude ročník plný zmien. Novým bude miesto konania – čerstvo zrekonštruovaný Rosenfeldov palác, noví budú aj hostia – za všetkých aspoň Irena Brežná, Martin Pollack, Ján Púček, Marek Vadas, či Lukáš Zorád. Štyri intenzívne dni so spisovateľkami i spisovateľmi, s hudobníčkami i hudobníkmi (Longital Suita, harfista Michal Matejčík), kníhkupkyňami i kníhkupcami, knihomoľkami i knihomoľmi vás dokonale predávkujú literatúrou, ktorá bude tento rok v znamení ženského rodu. Podrobné informácie nájdete na stránke www.zlf.sk.

utorok 20. 9., 17.00 a 20.00
kino

Komorná (r. Chan-wook Park)
Šľachtičná Hideko žije v ústraní na vidieckom panstve so svojím strýkom a poručníkom. Chlípny strýko vychováva Hideko prísnou rukou a čaká až dospeje, aby si ju mohol vziať a zmocniť sa jej bohatstva. V dome sa však objavuje podvodník, ktorý zosnová príchod mladej slúžky Sukhui, v skutočnosti chudobnej zlodejky, ktorá mu má pomôcť Hideko zviesť. Dobre premyslený plán ale začína hatiť vášeň, ktorá medzi dievčatami zahorí. Čoskoro naviac prestáva byť jasné, kto koho podvádza. Chan-wook Park vytvoril dynamický thriller plný zvratov predchnutý podmanivou erotickou atmosférou.
Komorná (Ah-ga-ssi) – Chan-wook Park / Južná Kórea / 2016 / 145 min / české titulky

streda 21. 9., 20.00, Rosenfeldov palác
sólový recitál

Michal Matejčík – harfa
Z premiér máme vždy špeciálnu radosť a z niekoľkonásobných o to väčšiu. Po prvýkrát predstavíme žilinskému publiku (mediálne) známeho rodáka Michala Matejčíka, po prvýkrát zaznie harfa a hneď v podobe sólového recitálového programu. Recitál súčasnosti nie je výsadou klavíra. A aj keď kamenné koncertné inštitúcie čoraz častejšie odmietajú podstupovať „dramaturgické riziká“, my sa radi oddáme počúvaniu rôznych nástrojov. Michal Matejčík prichádza s extraktom dejín harfovej literatúry. A putovať sa bude cez hory doly. Až do minimalizmu, jazzu a world music.

štvrtok 22. 9., 17.00, štart na Hlinkovom námestí
Cyklojazda
Pomalá jazda adrenalínovým mestom, ktorá odhaľuje krásy mesta bez áut, naviac s výhľadom zo sedla bicykla, ktorý sa až tak nelíši od výhľadu zo sedla koňa. Pozývame vás na v poradí už devätnáste pokračovanie socializačnej akcie s politickým kontextom, ktorá bojuje za lepšie a zdravšie mesto. Cyklojazda bude tento rok zakončená v novootvorenom Rosenfeldovom paláci, ktorý budete môcť zažiť aj vďaka Žilinskému literárnemu festivalu.

piatok 23. 9., 20.00, Rosenfeldov palác
koncert

Longital Suita
Longital Suita – pozoruhodné spojenie trojice Longital so sláčikovým kvartetom – konečne v Žiline. Divotvorný a živelný koncert zostavený z najsilnejších piesní Longital vznikol pre festival komornej hudby Konvergencie v septembri 2015. Autorom aranžmánov je Slavo Solovic, skladateľ, ktorý úspešne prekračuje hranice medzi populárnou či alternatívnou hudbou a svetom vážnej, klasickej hudby. Longital Suita je inšpirovaná klasickou formou suity, no zároveň búra zaužívané spôsoby kombinácie rockovej skupiny so sláčikmi. Piesňové krajiny Longitalu sú preložené do jazyka nových nástrojov s obdivuhodnou ľahkosťou a bez strát na význame, zážitku či pôvodnom charaktere. Longital Suita je zomknutý celok z ôsmich rovnocenných osobností, medzi ktorými funguje zvláštna chémia, muzikantský rešpekt a priateľstvo.
Longital:  Shina – spev, basgitara, slák; Daniel Salontay – gitary, slák, vokál; Marián Slávka – bicie, piano
Kvarteto: Štefan Filas – prvé husle; Milan Adamec – husle; Slavo Solovic – viola; Magdaléna Izakovičová – violončelo Zvuk: Martin Čema

sobota 24. 9., 10.00 – 17.00
jarmok

Jesenný Malý trh
Pri výbere trhovníkov pre jesenné vydanie Malého trhu sme si dali záležať na originalite ich výrobkov, nápadov a prezentácii. Veríme, že si každý príde na svoje či už pri stánkoch s jedlom, rastlinnými plodinami, kozmetikou, doplnkami, alebo inými výrobkami.

nedeľa 25. 9., 19.00
kino / KineDok

Flákač (r. Gábor Hörcher)
Ricsi je mladý rebel. Žije na hrane a neustále priťahuje jeden problém za druhým. Šoférovanie bez vodičského preukazu, krádeže a útek pred políciou sú len časťou z jeho každodennej rutiny, ktorou privádza rodičov do zúfalstva. Ricsi nevyhovuje očakávaniam svojho príživníckeho otca. Nakoniec, kde bol, keď ho Ricsi potreboval najviac? Dokument Flákač je portrétom výnimočného mladíka, ktorý vzal život do vlastných rúk a bojuje s nepriazňami osudu.
Flákač (Drifter) – Gábor Hörcher / HU, D / 2014 / 72 min / slovenské titulky

pondelok 26. 9., 19.00
verejná nahrávka rozhlasovej relácie

Iná hudba s Rádiom Devín
Živý večer Rádia Devín na Stanici o inej a s inou hudbou. Okrem samotnej „inej hudby“, ktorá bude znieť, sa o nej bude rozprávať zvukový majster a skladateľ Juraj Ďuriš z Experimentálneho štúdia SRo so svojím hosťom – skladateľom Petrom Machajdíkom.
Popísať termín experimentálna hudba je ťažké. Reprezentuje ho nenaplnená túžba hľadačov, hľadačov niečoho nového. Táto hudba nie sú syntezátory, nie sú to čudné zvuky. Ide o hľadanie nového jazyka v novom priestore novej zvukovosti, ide o novú expresiu nových technológií.

utorok 27. 9., 17.00 a 20.00
kino

Chronic (r. Michel Franco)
Pozorovateľská dráma o mužovi, pre ktorého je umieranie denným chlebom. Pre Davida (Tim Roth) nie je smrť ničím desivým a tabuizovaným. Pracuje ako paliatívny ošetrovateľ tých, ktorí na ňu čakajú – často ako na vyslobodenie z nesmierneho utrpenia. Pokojný, uzavretý, ale veľmi súcitný muž uľahčuje umierajúcim posledné dni života s nehou a pozornosťou, ktorá z pohľadu nezaujatého pozorovateľa vyvoláva otázky. Čo Davida toľko pritahuje na blízkosti smrti? Aké traumy z minulosti ho sužujú? A nie je jeho vzťah s klientmi až príliš blízky? Film získal Zlatú palmu za scenár na festivale Cannes 2015.
Chronic – Michel Franco / Mexiko, FR / 2015 / 92 min / české titulky

streda 28. 9., 17.30
diskusia s kávou a koláčom

Café Európa: Ako čeliť novej vlne extrémizmu v Európe?
Séria diskusií pri káve a koláči pokračuje po letnej prestávke – tentoraz to bude o aktuálnom dianí a hrozbách narastajúceho extrémizmu na Slovensku a v Európe. Hostia zatiaľ nie sú potvrdení, ale organizátori zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku pozvali Daniela Mila, experta na extrémizmus na Ministerstve vnútra SR a Petru Vejvodovú z Masarykovej univerzity v Brne. Diskusné podujatie Café Európa ponúka príjemný a neformálny priestor pre diskusiu o témach s európskym rozmerom pod záštitou Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

piatok 30. 9. 2016, 17.30
diskusia na úvod žilinského klubového festivalu

Žilina žije – Je to v nás
Diskusia s mladými tvorcami zo Žiliny na úvod jednodňového festivalu žilinskej hudobnej scény. Podvečer so zaujímavými hosťami, ktorí napriek svojmu mladému veku dokazujú, že hranice človek má len tam, kde si ich sám nastaví. Debata nadväzuje na diskusiu „Naozaj v Žiline skapal pes?“ z decembra 2015, tentokrát však slovo dostane nastupujúca generácia. Diskusia bude oficiálnym otvorením programu klubového festivalu „Žilina žije“, ktorý v jeden večer prinesie koncerty žilinských interpretov v Kolečku, Smere, Emócii a Enjoy clube. Viac o festivale a iniciatíve, za ktorou stojí najmä Lukáš Turiak, sa dočítate na www.facebook.com/zazije.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Stanica Žilina