Žilinskí colníci zaznamenali medziročne o 47% viac zásielok, obavy z colných zmien sa nepotvrdili


Foto: Žilinskí colníci zaznamenali medziročne o 47% viac zásielok, obavy z colných zmien sa nepotvrdili Foto: ilustračné

Už viac ako tri mesiace platia nové pravidlá pri nákupe zásielok z Ameriky či Ázie. Slovákov neodradili, práve naopak. Žilinskí colníci majú medziročne takmer o 50% zásielok viac. Slováci sa teda bez problémov stotožnili s novými pravidlami, ktoré zaviedol Colný kódex EU.

Colné vyhlásenie sa musí podávať od 150 eur, pobočke v Žiline zásielky výrazne stúpli

Od 1. mája 2016 vstúpil do platnosti nový Colný kódex Únie. Priniesol novinky najmä pre vývozcov a dovozcov tovarov. Jedna sa však dotkla aj občanov. Ak si z krajín mimo európskeho spoločenstva objednávajú zásielky v hodnote nad 150 eur, mali by podávať colné vyhlásenie. Toto sa zatiaľ netýka zásielok v hodnote do 1 000 eur, ktoré sú doručované prostredníctvom klasickej pošty.

Po zavedení nových pravidiel boli sa občania báli, že nakupovanie prostredníctvom internetu v tretých krajinách (americké a ázijské eshopy) sa skomplikuje. Štatistiky po prvom štvrťroku tieto obavy nepotvrdzujú. Pobočka v Žiline eviduje stúpajúci trend v počte zásielok. Kým za prvý polrok 2015 vybavili 497 272 zásielok, za rovnaké obdobie tohto roka ich bolo 731 548. Znamená to nárast až o 47%.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Finančná správa