Uplynuli 2 roky od ničivej búrky vo Vrátnej


Foto: Uplynuli 2 roky od ničivej búrky vo Vrátnej

Uplynuli 2 roky od ničivej búrky, na ktorú obyvatelia Terchovej len tak ľahko nezabudnú. Silný dážď vtedy spôsobil zosuv povrchových vrstiev, ktoré sa v doline zmenili na ničivú lavínu skál, bahna a drevín. Jedna z najvyhľadávanejších turistických lokalít sa veľmi rýchlo zmenila na nepoznanie.

Kalamita spôsobila obrovské škody na majetku, no ešte väčšie v srdciach všetkých milovníkov prírody, a najmä milovníkov tohto krásneho kúta Slovenska - Vrátnej doliny. Každý deň pracovalo množstvo ľudí najviac ako sa len dalo, aby všetko čo najskôr vrátili do “starých koľají”.



Kamenie vtedy zasypalo aj stanicu lanovky a poškodená bola aj prístupová cesta. Vo veci mimoriadne zasadala vláda Slovenskej republiky. Tá rozhodla o finančnej pomoci pre postihnutú oblasť. Prístup do oblasti mali len miestni obyvatelia, majitelia rekreačných zariadení či ubytovaní turisti. Aj to len v sprievode záchranárov alebo polície.

Odstraňovanie škôd trvalo viac ako tri mesiace a Vrátna dolina bola celé leto uzatvorená pre verejnosť. Pozrite si fotografie, aké škody narobila búrka.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu