V noci sa časť tureckej armády pokúsila o prevrat, v Turecku je viac ako 5 000 Slovákov


Foto: V noci sa časť tureckej armády pokúsila o prevrat, v Turecku je viac ako 5 000 Slovákov

V uplynulej noci z 15.7. na 16.7. sa časť armády v turecku pokúsila o štátny prevrat, v mestách Ankara a Istanbula vojaci strieľali, tanky blokovali ulice a vo vzduchu prelietali vojenské stíhačky. Podľa aktuálnych informácií si neúspešný pokus vyžiadal zatiaľ 90 obetí a vic ako 1154 zranených. Bezpečnostné zložky zadržali už 1 563 členov armády, ktorí sa o prevrat pokúšali.


Celý incident začal obsadením dvoch hlavných mostov, ktoré prepájajú európsku a ázijskú časť krajiny. Keďže je obdobie dovoleniek, v Turecku sa nachádzajú tisíce Slovákov. Dobrovoľnú registráciu na ministerstve síce vyplnilo len 1608 z nich, odhady však hovoria o približne 5000 občanoch Slovenskej republiky, ktorí sa v krajine nachádzajú.

Video z bombardovania prezidentského paláca



Slováci by sa mali zatiaľ zdržiavať v hoteloch a rešpektovať pokyny polície

Slovenská diplomacia nateraz odporúčila všetkým Slovákom v krajine zachovať pokoj a nezapájať sa do zhromaždení na ulici. Takisto je nutné dodržiavať pokyny miestnych zložiek. „Situácia v Turecku sa neustále vyvíja, všetky informácie vyhodnocujeme. Na ich základe budeme prijímať ďalšie opatrenia,“ uviedol pre médiá riaditeľ tlačového odboru MV SR Ivan Netík.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky vzhľadom na pokus o vojenský prevrat v Turecku a zložitú a neprehľadnú situáciu v krajine MZVaEZ SR neodporúča cestovať do Ankary a Istanbulu,” uvádza ambasáda v Turecku.

Ministri Robert Kaliňák a Peter Gajdoš sa k situácii v Turecku aktuálne vyjadrujú na tlačovej konferencii.


Pre aktuálne informácie sledujte https://www.reddit.com/live/x9gf3donjlkq


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu