Cesta vlakom zo Žiliny do Bratislavy by mohla byť o pol hodinu rýchlejšia


Foto: Cesta vlakom zo Žiliny do Bratislavy by mohla byť o pol hodinu rýchlejšia Foto: ilustračné - fcpsk.com

Združenie 4 stavebných firiem, ktoré vedie Doprastav, a.s., podpísalo ako “Združenie Nimnica” so Železnicami Slovenskej republiky (ŽSR) zmluvu o dielo, ktorej predmetom je I. etapa modernizácie trate Púchov – Žilina pre rýchlosť do 160 km/hod. Zmluva na sumu 437 926 776,56 eur bola uzatvorená ako výsledok verejného obstarávania.

Celý projekt spadá do plánu Ministerstva dopravy, ktoré chce jazdiť medzi Žilinou a Prahou v rýchlosti 160 kilometrov za hodinu. V praxi by to znamenalo, že IC vlak prejde tento úsek o pol hodinu rýchlejšie ako v súčasnosti. Dnes je rýchlosť na trati medzi Púchovom a Považskou Teplou maximálne 120 kilometrov za hodinu.

Trať bude merať 17 kilometrov a základom pre jej zrýchlenie bude vyrovnanie oblúkov. Po modernizácii by sme sa mohli dostať zo Žiliny do Bratislavy už za hodinu a 45 minút. Najrýchlejší na trati je v súčasnosti RegioJet, ktorému cesta trvá 2 hodiny 15 minút.

Lehota na výstavbu je do 40 mesiacov od odovzdania prvého staveniska, čiže trasy by sme sa v prípade, že nenastanú komplikácie, mali dočkať už v roku 2020. Okrem Doprastavu sa na stavbe budú podieľať aj firmy Subterra a.s., TSS GRADE a.s. a Elektrizace železnic Praha a.s.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu