Určite všetci poznáte staré dobré langoše, ktoré sme si kedysi kupovali na Farských schodoch, ešte v čase, keď tam nestálo obchodné centrum. Mnohí Žilinčania si myslia, že táto prevádzka bola úplne zrušená, no mýlia sa. Bola len presťahovaná na Národnú ulicu.
Pre tých, ktorí si však chcú pripraviť vlastné langoše doma, máme jednoduchý recept. Informácie sme čerpali zo žilinskej stránky Dobré jedlo 3000.
Na prípravu potrebujeme:
1. Do nádoby v ktorej budeme robiť kvások si dáme asi 1 dl vlažného mlieka, kvasnice, lyžičku cukru a čakáme kým kvások nevykvasí (cca 10 minút.)
2. Cesto na langoše pripravíme z hladkej múky, zvyšného mlieka, soli, pochúťkovej smotany, vajíčok a vykvaseného kvásku.
3. Po premiešaní cesta, misku prikryjeme handrou alebo zavrieme vrchnákom pokiaľ máme “misku-kysku”. Cesto necháme kysnúť 3-4 hodiny v chladničke.
4. Po vykysnutí odtrhneme kúsok cesta, rukou ho vytvarujeme do placky a pečieme na rozpálenom oleji cca 2 minúty z oboch strán.
5. Na horúci langoš natrieme rozpučený cesnak zmiešaný z olejom, tatársku omáčku, posypeme strúhaným syrom a polejeme kečupom.
6. Dobrú chuť!
Príprava cca 20 min. (kysnutie cesta 3 hodiny) Počet langošov 12 ks