Kontajnery na oblečenie a obuv sa stávajú obeťou špekulantov, otvárajú ich aj bezdomovci


Foto: Kontajnery na oblečenie a obuv sa stávajú obeťou špekulantov, otvárajú ich aj bezdomovci

Kontajnery na oblečenie a obuv, ktoré sú rozmiestnené po našom meste sa stávajú v poslednej dobe obeťou špekulantov. Podľa získaných informácií sa ich snažia otvárať aj iní ľudia, ako pracovníci firmy, ktorá ich vlastní.

Kontajnery s označením ECO TEXTIL patria poľskej spoločnosti Wtórpol. Firma sa od svojho vzniku zaoberá spracovaním a recykláciou obnosených odevov. V priebehu triedenia sú odevy rozdelené na zhruba 100 sortimentných druhov, ktoré sa expedujú zmluvným partnerom v Afrike, Ázií a Východnej Európe. Odevy, ktoré nie sú vhodné pre ďalšie použitie, nie sú odvážané na skládky, ale sú 100% recyklované. Časť zisku zo spracovania takto získaného textilu predáva firma Wtórpol na účet svojej Nadácie. Cieľom Nadácie je všestranne pomáhať deťom a mládeži s postihnutiami rôzneho druhu.

Nedávno sa v mestskej časti Trnové, aj na sídlisku Vlčince objavilo auto, do ktorého neznámi ľudia prekladali obsah týchto kontajnerov. Nebolo by na tom nič zvláštne, ak by išlo o bežný vývoz. Vozidlá však mali rumunské, alebo ukrajinské poznávacie značky a vyberanie obsahu kontajnera prebiehalo netradične - cez otvor, ktorým sa má vhadzovať. Niekto teda vyberá použiteľné šatstvo a pravdepodobne ho ďalej predáva.

Pomáhajú si aj bezdomovci

Otvorené kontajnery sú často následkom aktivít bezdomovcov. Tí si pomáhajú práve vyberaním použiteľného oblečenia a obuvi z kontajnerov.


Okolo kontajnerov je neporiadok

Problém, na ktorý poukazujú obyvatelia mestských častí je ten, že okolo kontajnerov vzniká neporiadok. Ten býva spôsobený práve ich násilným otváraním a vyberaním obsahu. Prebytočný obsah, o ktorý nemajú “vyberači” záujem sa potom niekoľko dní povaľuje po cestách a chodníkoch.

Spoločnosť sa ich snaží vyprázdňovať v krátkom čase, niekedy ich ale, žiaľ, nájde v takom stave, ako vidíte na fotografii. Neporiadok okolo kontajnerov môžete hlásiť poslancom vo svojom príslušnom volebnom obvode, alebo na mestský úrad v Žiline.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu