Slávny festival One Day Jazz v Žiline už 15. a 16. júna 2016


Foto: Slávny festival One Day Jazz v Žiline už 15. a 16. júna 2016
Galéria: 4 fotky

Hudobný festival One Day Jazz, ktorý je tento rok veľkou poctou Davidovi Bowiemu, sa tento rok špeciálne uskutoční na nádvorí divadelného dvora Mestského divadla, a to v stredu 15. júna a vo štvrtok 16. júna. Okrem iných účinkujúcich na ňom vystúpi kapela Donny McCaslin Group, s ktorou David Bowie vydal svoj posledný album Blackstar.

Slávny festival ONE DAY JAZZ bude tento rok v Žiline veľkou hudobnou udalosťou. Festival vychádza z koncepcie jedinečného hudobného spojenia zahraničných a domácich hudobníkov na jednom pódiu – spojenia, aké divák neuvidí na žiadnom inom podujatí, keďže sú dramaturgicky stavané exkluzívne pre daný ročník festivalu. Tým je naplnená hlavná myšlienka festivalu, aby najmä domáci interpreti dostali možnosť zahrať si s elitou medzinárodnej hudobnej scény.

Všetkých účinkujúcich spojí ústredná myšlienka festivalu - humanizmus a jeho šírenie prostredníctvom umenia.Ako uviedol Martin Valihora, riaditeľ festivalu: „Festival pokračuje vo filozofii jedinečnosti hudobných čísiel, často realizovaných špeciálne na ONE DAY JAZZ FESTIVAL, ktoré v mnohých prípadoch nesú príbeh alebo posolstvo hlbšieho, vyššieho významu. Tentokrát sa festival prostredníctvom svojho programu a hudobnej rétoriky tvorby významných interpretov priblíži ku konkrétnemu odkazu pojmov Tolerancia, Humanizmus a Mier. Rád by som festivalom podporil pojmy, ktoré sú kľúčové, aby zdravá spoločnosť žila v slobode a v dobrom konzistentnom systéme. Bez humanizmu a tolerancie to absolútne nejde. Tým nechcem politizovať, jednoducho je to sympatia k pojmom, k filozofii, o ktorej hovorí aj hudba, ktorá sa objavuje v tvorbe daných interpretov festivalu.“ Aktuálne posolstvo humanizmu festival tentokrát rozšíri prostredníctvom hudby až v štyroch slovenských mestách. Okrem Bratislavy a Žiliny sa zastaví tiež v Košiciach a v Banskej Štiavnici.

Otváracím koncertom prvého dňa festivalu bude dlho očakávaný a hlavne žiadaný comeback zostavy hudobníkov, spolužiakov z Berklee College of Music - Johna Shannona, Dana Brantigana, Oskara Rózsu a Martina Valihoru. Unikátna medzinárodná zostava odohrá hudbu z projektov Waking Vision, Dan Brantigan Quartet a Universal Cure, ktoré zanechali v slovenskom publiku silnú stopu počas ich pôsobenia v rokoch 2001-2009, kedy si u nás získali veľa fanúšikov a svojou tvorbou ovplyvnili celú generáciu hudobníkov. Koncert tejto zostavy bude splneným snom veľkej komunity fanúšikov. Renesancia projektu je realizovaná priamo na podnet fanúšikov a One Day Jazz festivalu, vďaka ktorému sa hudobníci stretnú na pódiu po viac ako siedmich rokoch a do svojho vystúpenia začlenia aj lokálneho žilinského hudobníka.



Vrcholom programu festivalu bude hudobná spomienka na Davida Bowieho. Legende vzdá hold newyorská formácia Donny McCaslin Group, s ktorou David Bowie spolupracoval a nahral aj svoj posledný album Blackstar, ktorý vyšiel len pár dní pred jeho smrťou. Kapela odohrá na Slovensku dva koncerty. Tie sú o to vzácnejšie, že zoskupenie priletí z New Yorku do Európy priamo na pozvanie Martina Valihoru iba pri príležitosti One Day Jazz festivalu. V kapele účinkujú štyri výrazné osobnosti súčasnej newyorskej i medzinárodnej scény. Kapela na Slovensku zrealizuje aj workshop, v rámci ktorého sa s ňou budú môcť v diskusii stretnúť študenti, hudobníci a priaznivci tohto žánru. Fanúšikovia Davida Bowieho si budú môcť na vlastnej koži zažiť a vychutnať zvuk jeho poslednej tvorby ako aj umenie uznávaných osobností súčasnej tvorivej newyorskej scény pod vedením Donny McCaslina. Mladí umelci sa tak môžu stretnúť s jedným z najžiadanejších bubeníkov súčasnosti Markom Giulianim, s progresívnym majstrom na klávesové nástroje Jasonom Lindnerom či basistom a bubeníkom Natenom Woodom a budú môcť vidieť ich umenie v silnej strhujúcej tvorbe saxafonistu Donny McCaslina.

„Festival sa snaží ľuďom priniesť vždy niečo špeciálne. Tentokrát to bude Donny McCaslin Group, ďalší interpret s príbehom. Zoskupenie, ktoré spolupracovalo s Davidom Bowiem a nahralo s ním jeho posledný, veľmi žiadaný a silný album Blackstar, kde je zachytený veľmi autentický zvuk. A oni – Donny McCaslin Group – sú ten autentický zvuk. Ten zvuk z jeho kapely a tvorby prinesú na festival, samozrejme, že obohatený o vlastnú tvorbu, lebo tak si ich aj David Bowie raz našiel v jazzovom klube v New Yorku a prizval ich do spolupráce. Dopočul som sa, že David Bowie má predkov aj na Slovensku, čo je úžasné. Ja som ich zavolal do Európy, kde budú mať dva koncerty na Slovensku, jeden v Mestskom divadle Žiline 16. júna, druhý na Bratislavskom hrade 17. júna. Ďalší koncert odohrajú v Rakúsku“,
uzavrel Martin Valihora.

Miesto: -
Dátum: 15.06.2016 - 19:00





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu