Zastávku SAD zriadili na chodbe Domova dôchodcov, pomáha starým ľuďom


Foto: Zastávku SAD zriadili na chodbe Domova dôchodcov, pomáha starým ľuďom
Galéria: 2 fotky
Foto: SAD Žilina

Nedávno prišla do spoločnosti SAD Žilina netradičná požiadavka na zriadenie zastávky na chodbe Domova dôchodcov. Najskôr sme boli zaskočení, ale po osobnom stretnutí a obhliadke priestorov sme pochopili, aký veľký prínos môže mať projekt pre ľudí v Domove dôchodcov.

Logo SAD Žilina vychádza z pôvodného loga, pričom história spoločnosti začína od roku 1949 a preto si tento tradičný symbol všetci spájajú s tradičnou autobusovou zastávkou a možnosťou cestovania.

Zariadenie už 22 rokov vedie riaditeľka Mgr. Terézia Straňáková

“V našom zariadení prinášame stále niečo nové. Terapeutickú miestnosť, kde klienti vyrábajú rôzne veci, otvorili sme Levanduľovú čajovňu i Pamäťovú miestnosť plnú vecí z dávnej minulosti, ktoré ale naši klienti dôverne poznajú zo svojich životov. Sme veľmi radi, že i nápad so zastávkou sa ujal a my sme našli dobrého spojenca,” uviedla Straňáková.

Tieto zastávky síce nezvýšia SAD-ke počet prepravených cestujúcich, ale celkom určite je na nich možnosť počuť najviac ľudských príbehov a piesní, ktorými si ľudia krátia čas.

S netradičným nápadom prišla PhDr. Elena Uhláriková


“Občas sa stáva, že klienti sa pobalia do tašky, naobliekajú a vyberú sa domov. Sú to ľudia v pokročilom veku a diagnózou, ktorá spôsobuje, že sú dezorientovaní. Dovedieme ich na zastávku, sadneme si s nimi, oni sa upokoja, porozprávajú sa, prídu na iné myšlienky,” hovorí Elena Uhláriková.

Prečo zastávka na chodbe?

Pretože toto je záležitosť, ktorá vonia človečinou. Nik z nás nevie, ako mu bude na sklonku života a aké sny bude mať... Pre ľudí, ktorí sa s problémami orientujú v čase i priestore môže byť ostrovček starého známeho práve tým, čo im rozjasní deň. Pochopili sme, že títo ľudia žijú v trochu inom svete, kde sa stáva, že chcú ísť domov. A v tomto prípade im bude k dispozícii naša zastávka…

“Ako spoločnosť sme radi, keď môžeme aj takýmto spôsobom pomáhať pri realizácii dobrého nápadu s parfumom ľudskosti. Peniaze tu naozaj nie sú dôležité, platíme projekt z nášho zisku. Momentálne sme v domove vybudovali dve zastávky a do leta pribudne aj tretia na záhrade,” uviedla Ivana Strelcová, hovorkyňa SAD Žilina, a.s.

Zariadenie Domova sociálnych služieb so Zariadením pre seniorov je na sídlisku Vlčince v troch budovách. Momentálne je v ňom viac ako 300 klientov a stará sa o nich asi 170 zamestnancov.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SAD Žilina