Viac ako 140 študentov podporilo včerajší nočný beh pre deti z Kambodže


Foto: Viac ako 140 študentov podporilo včerajší nočný beh pre deti z Kambodže
Galéria: 2 fotky
Foto: ŽSK

Spolu až 140 žiakov stredných škôl v pôsobnosti Žilinského kraja absolvovalo vo štvrtok 2. júna 2016 nočný osemkilometrový beh okolo Vodného diela Žilina.

Cieľom podujatia bolo športom podporiť deti v Kambodži, ktoré nemajú možnosť vzdelávať sa a rozvíjať v takej miere ako študenti na Slovensku.

Myšlienka vznikla počas vyučovania v Dopravnej akadémii v Žiline

Na škole sa žiaci dozvedeli o situácii jednej z kambodžských škôl a rozhodli sa spolu s učiteľmi, že chcú urobiť niečo viac. Pripojili sa aj Spojená škola na Rosinskej ceste a Stredná odborná škola stavebná.


Podľa predsedu ŽSK je dôležité, aby sa naše deti zaujímali aj o dianie za hranicami Slovenska a uvedomili si, že nie každý má také šťastie získať vzdelanie zadarmo a žiť v prosperujúcej krajine.

Dopravná akadémia (DA) spolupracuje so základnou školou v kambodžskom meste Sihanoukville už niekoľko rokov. Ako dodal riaditeľ DA Rudolf Michalec, žiaci vydávajú v rámci predmetu aplikovaná ekonómia i vlastný časopis, ktorého výťažok putuje práve tejto škole.

„Za dva roky sa stredoškolákom podarilo vyzbierať sto eur a mohli aspoň v takejto malej miere podporiť deti,“ informoval R. Michalec.

Iniciátorkou celého podujatia sa stala pedagogička DA v Žiline Mária Sikorová, ktorá školské zariadenia v Kambodži niekoľkokrát aj sama navštívila.

„Videla som pomery, v ktorých sa deti učia, ich neustály každodenný boj o prežitie, no zároveň neuveriteľnú snahu sa vzdelávať. Preto som chcela o tom porozprávať aj našim žiakom. Potešilo ma, že u niektorých som videla skutočný prejav súcitu a záujem symbolicky nejakým spôsobom deťom v Ázií ukázať, že na nich myslíme aj na Slovensku. Tak vznikla idea nočného behu, ktorá, verím, že sa stane tradíciou a uskutoční sa aj opäť o rok,“ uzavrela M. Sikorová.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ŽSK