Cyklobusy budú premávať aj tento rok. Pribudli nové zastávky a nové spoje


Foto: Cyklobusy budú premávať aj tento rok. Pribudli nové zastávky a nové spoje
Galéria: 3 fotky
Foto: VÚC Žilina

Sezóna cyklobusov je opäť tu. Do Terchovskej a Bystrickej doliny sa dostanete autobusom i s vaším bicyklom.

Aj tento rok je pre milovníkov cyklistiky pripravené pokračovanie úspešného konceptu cyklobusov. Po pilotnej prevádzke v minulom lete, kedy cyklobusy zaviedol kraj v spolupráci s prepravcom SAD Žilina, budú môcť cyklisti znovu využiť dopravu zo Žiliny do Terchovej i Novej Bystrice a späť aj so svojím dvojkolesovým spoločníkom.

Autobusy so špeciálnymi cyklovozíkmi vyrazia už v nedeľu 12. júna a budú premávať až do 25. septembra.

Minulý rok cyklobusy previezli viac ako 600 cyklistov. Kraj verí, že turisti budú mať o jedinečnú možnosť prepravy opäť záujem a pribudnú i ďalší záujemcovia, ktorí môžu vyraziť napríklad priamo z Terchovej a odviezť sa až do Žiliny, odkiaľ je to už len kúsok na Vodné dielo. Druhou možnosťou je veľmi populárna bystrická trasa využívaná najmä rodinami s deťmi.


Oba úseky majú čo ponúknuť

Terchovská dolina poskytuje náročnejší terén a krásne prostredie pre skúsenejších cyklistov, zatiaľ čo počas jazdy Bystrickou dolinou môžu cykloturisti navštíviť i Múzeum kysuckej dediny, orloj v Starej Bystrici či Vlastivedné múzeum v Krásne nad Kysucou. Župné leto 2016 s cyklobusmi prináša aj niekoľko noviniek. 

Trasy zostali zachované rovnako ako minulý rok, no cyklobusy budú jazdiť nielen cez víkendy a sviatky, ale aj v piatky. Pribudli tiež niektoré nové zastávky.


Na všetkých spojoch bola zapracovaná autobusová zastávka Žilina, Kysucká a na trase Žilina – Vychylovka vymenila Krásno nad Kysucou, ústredie zastávka Krásno nad Kysucou MsÚ. Autobusy zastavia tiež v Kysuckom Lieskovci pri Jednote a na trase do Terchovej budú môcť cyklisti využiť i prvý ranný spoj, ktorý bude predĺžený až po Vrátnu výťah.

Za bicykel len 50 centov

Podľa slov riaditeľa odboru dopravy ŽSK Ivana Mokrého, cyklisti zaplatia pri preprave bežnú cenu autobusového lístka a za bicykel si priplatia 50 centov.

Kapacita cyklovozíka je 24 bicyklov, preto môžu záujemcovia využiť aj možnosť zakúpenia si miestenky prostredníctvom predpredajného systému AMSBus.

Miestenky sa budú dať rezervovať na webovej stránke www.amsbus.sk alebo osobne v Klientských centrách SAD Žilina (v OC Mirage v Žiline, autobusových staniciach Žilina, Martin a Čadca), prípadne u všetkých predajcov cestovných lístkov a miesteniek AMSBus.

Bližšie informácie o tarifných a prepravných podmienkach a o cestovnom poriadku nájdu záujemcovia na internetovej stránke Žilinskej župy alebo na stránke zmluvného dopravcu SAD Žilina.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: VÚC Žilina