Všivák sa už nevyleje, za sídliskom Solinky by mal vyrásť polder a hrádza


Foto: Všivák sa už nevyleje, za sídliskom Solinky by mal vyrásť polder a hrádza

Pravidelné problémy, ktoré spôsobuje potok Všivák na sídlisku Solinky a v mestskej časti Bôrik pozná snáď každý Žilinčan. Po prudkých dažďoch a silných búrkach sa potok vylieva na cestu a zatápa ulice a parkoviská. Týmto problémom by však mohlo odzvoniť do 2 rokov. Slovenský vodohospodársky podnik chce vybudovať hrádzu a polder.

Potok Všivák je pod sídliskom Solinky vedený v potrubí, to je však príliš úzke. Jeho prietok je zhruba 1,2 metrov kubických za sekundu, pri prívalových dažďoch tak voda vyteká všade naokolo, pretože potrubie nestíha.

Situáciu má vyriešiť stavba suchého poldra, ktorý sa naplní vodou len v prípade, že voda nebude stačiť odtekať cez potrubie.


Investícia bude zhruba 650 000 eur

Hrádza, ktorá bude merať takmer 200 metrov a bude široká 4 metre sa vybuduje za bytovou zástavbou na Solinkách. Od prameňa potoka bude vzdialená menej ako kilometer a nachádzať by sa mala za ulicou Prielohy.

Práce na stavbe by mohli začať už v marci roku 2017 a ukončené by mali byť zhruba do jedného roka. Dúfajme, že sa tento zámer podarí zrealizovať.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu