V Zaymuske sa tancovalo, spievalo a staval máj. Tak vyzeral Deň umeleckých remesiel


Foto: V Zaymuske sa tancovalo, spievalo a staval máj. Tak vyzeral Deň umeleckých remesiel
Galéria: 10 fotiek

Folklórny program, tanec spev, zdobenie a stavanie mája. Aj takto vyzeral Deň umeleckých remesiel v Zaymuske.

Folklórny program, ktorý pripravila pani učiteľka Korina Bieliková, previedol zúčastnených májovými zvyklosťami našich predkov. Tancovalo sa, spievalo, za spevu a rečňovaniek krojované dievčatá ozdobili máj, aby sa nakoniec pyšne mohol z výšky pozerať na nás všetkých Zaymusákov.

Nasledovali tvorivé dielničky, v ktorých si deti aj ich rodičia mohli vyskúšať, ako sa priadlo, ale aj mnohé umelecké remeslá, techniky, aktivity.


Zistili sme, že čipkárstvo si vyžaduje nielen šikovné ruky, ale aj logické myslenie, že pri plstení trénujeme trpezlivosť, pri hrnčiarstve môžeme mať hlinu aj za ušami, že modrotlač je nádherná aj v súčasnosti, že si dokážeme vyraziť meno svojej milej do kože, že do vrkočov si môžeme zapletať aj brmbolce ako z goralského kroja, že si vieme vyrobiť metly i miešky na peniaze, že dokážeme namaľovať na sklo krásne ornamenty, že pri zdobení medovníčkov nemôžeme byť nedočkaví, ak chceme oceniť nielen ich chuť, že sa dokážeme naučiť používať ihly na vyšívanie i háčkovanie…

Obrovská vďaka patrí pani učiteľkám, ktoré podujatie zorganizovali, obetavým rodičom a ďalším hosťom, ktorí sa zhostili úlohy učiteľov remesiel. Tiež deťom, ktoré boli disciplinované a kreatívne, všetkým žiakom z vyšších ročníkov, ktorí boli animátormi a pripravili pre prvostupniarov zaujímavé súťaže, a určite aj nášmu Pánovi, ktorý nám doprial super počasie!

Text: Naša Zaymuska




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu