Noc literatúry 2016 na stanici Žilina - Záriečie


Foto: Noc literatúry 2016 na stanici Žilina - Záriečie

Lotyš, Angličan, Poliak, Talian, Francúz, Čech či Ukrajinka. Ľudí z rôznych krajín, ktorí pôsobia v Žiline, budete môcť v jeden večer vidieť čítať diela európskych autorov na ôsmich netradičných miestach v centre mesta. V stredu 11. mája sa o 18.00 totiž začne šiesty ročník literárneho podujatia s názvom Noc literatúry, ktorý v Žiline organizuje kultúrne centrum Stanica Žilina-Záriečie v spolupráci s kníhkupectvom Artforum. Čítať sa bude do 22.00 hod.

Noc literatúry iniciujú České centrá v desiatkach miest po celej Európe.

„Jej cieľom je zoznámiť čitateľov s dielami európskych autorov na netradičných, s literatúrou bežne nespájaných miestach. Čítanie sa začne v rovnakú hodinu na všetkých miestach naraz. Pätnásť minút budú návštevníci počúvať úryvok z knihy a ďalších 15 minút majú na presun na ďalšie miesto. Záleží teda len na nich, v akom poradí miesta navštívia,“ popisuje priebeh večera Barbora Uríková, organizátorka podujatia.

„Tak, ako sú knihy, z ktorých sa bude čítať, z rôznych krajín Európy, tak aj čítajúcimi budú ľudia zo zahraničia, ktorí sú s mestom rôzne prepojení, alebo sa sem presťahovali a začali tu svoj nový príbeh,“ hovorí Uríková.

Čítať bude napríklad prekladateľ Roger Heyes, šéfkuchár Luca Nucciarelli, svetelný dizajnér Ints Plavnieks, učiteľ francúzštiny Aldrick Berquin, zakladateľ vydavateľstva Absynt Filip Ostrowski, alebo manažér zahraničných vzťahov Štátneho komorného orchestra Karel Hampl.


„Miestami čítania budú priestory v meste, v ktorých títo ľudia pôsobia, alebo ktoré sa dotýkajú tejto tematiky v súčasnom alebo historickom kontexte,“ dopĺňa Uríková.

Čínske občertvenie na Mariánskom námestí, sídlo Židovskej náboženskej obce, talianske bistro Trezor, Jazyková škola Žilina, Dom umenia Fatra či Bábkové divadlo sprístupnia svoje priestory v tento večer verejnosti. Návštevníci môžu počas podujatia zároveň zbierať pečiatky z každého miesta, ktoré navštívili. Ak stihnú obísť všetky, na poslednej zastávke odovzdajú kupón do schránky. Budú tak zaradení do žrebovania o rôzne knižné tituly, z ktorých ukážky sa budú počas Noci literatúry čítať.

Záverečné „literárne ponocovanie“ a žrebovanie súťaže sa uskutoční v kníhkupectve Artforum na Mariánskom námestí.

Vstup na podujatie je bezplatný.

Miesto: -
Dátum: 11.05.2016 - 18:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu