Mestské zastupiteľstvo neodsúhlasilo navýšenie platov poslancov


Foto: Mestské zastupiteľstvo neodsúhlasilo navýšenie platov poslancov

Na dnešnom Mestskom zastupiteľstve prerokovávali poslanci aj návrh na zmenu zásad odmeňovania poslancov Mestského zastupiteľstva v Žiline. Podľa tohto návrhu sa mala zdvihnúť odmena za výkon práce poslanca zo súčasných 200 eur na úroveň minimálnej mzdy v národnom hospodárstve SR. Tá predstavuje pre rok 2016 sumu 405 eur, pričom k jej navýšeniu došlo od januára 2016. Cieľom poslancov, ktorí predkladali tento návrh, bolo aspoň čiastočne sa priblížiť k spravodlivej odmene za výkon funkcie poslanca. 

Celkový dopad na rozpočet by predstavoval podľa prepočtov predkladateľa sumu približne 10 000 eur mesačne, čo ročne tvorí podielovo približne dve tisíciny rozpočtu. Mestské zastupiteľstvo však tento návrh neschválilo, my sme ešte pred hlasovaním oslovili vybraných poslancov a zisťovali, čo si o návrhu myslia. 


MUDr. Juraj Popluhár, PhD., MBA (SMER-SD) - volebný obvod č.1

Ja tento návrh nepodporím. Nemyslím si, že je potrebné zvyšovať platy poslancov. Nie sme tam na to,aby sme sa zoberali takouto témou, ale aby sme pomáhali mestu riešiť požiadavky občanov,tvorili pojítko medzi občanmi a mestom,upozorňovali na nedostatky a pomáhali ich odstraňovať. Uráža ma ,keď občania mesta paušálne komentujú poslancov, že “si chcú zvyšovať platy”. Treba občanov mesta informovať, ktorá skupina poslancov toto navrhuje. Zvyšovanie platov nie je jednoliata myšlienka všetkých poslancov.
V tejto súvislosti treba poukázať aj na to,kto tiež presadil, že v jednotlivých komisách sú aj neposlanci,tzv.” odborníci” s rovnakým hlasovacím právom ako poslanci, pritom nenesú žiadnu zodpovednosť a ešte sú za účasť na komisiách platení. Na stretnutí poslancov VO č.1. s občanmi sa nás občania pýtali, prečo máme v komisiách týchto neposlancov,tzv. “odborníkov” a ešte k tomu platených, keď nenašli nič, čo neposlanci - odborníci priniesli pre mesto.
Áno,nech sú neposlanci “odborníci” prizývaní na komisie, ak je potrebné vypočuť si ich názor. Ale nech nie sú platení a nech nemajú hlasovacie právo. Nenesú žiadnu zodpovednosť. Pre odborníkov to musí byť cťou, keď vidia, že mesto má záujem o ich názor.”


Ing. Martin Kapitulík (#sieť) - volebný obvod č.3

„Pre mňa je práca poslanca v prvom rade službou pre Žilinčanov. Nešiel som do mestského parlamentu pre peniaze. Robím to preto, že ma to baví a sám chcem žiť v lepšom a krajšom meste. Svoju poslaneckú odmenu každý mesiac investujem do podpory dobrých projektov v našom meste. Z množstva podporených projektov spomeniem napríklad komunitnú záhradu na Solinkách, či projekt multifunkčného športového areálu pre mladých športovcov na Vlčincoch.“

Mgr. Branislav Delinčák (NEKA) - volebný obvod č.7

“Ja uvedený návrh nepodporím. 120.000 EUR ročne je príliš vysoká suma ktorá bude v rozpočte chýbať na iné aktivity, ako napr. chodníky, parky, údržbu zelene a pod. Je pravda ze aktuálna odmena je nízka, ale rovnako je pravda, ze keď nie sme schopní zabezpečiť všetky dopytované služby zo strany obyvateľstva je zdvíhanie odmien pre mna neakceptovateľné. Nemôžme ľudom tvrdiť ze nie sú peniaze na častejšie kosenie, alebo novy prechod a hned druhým dychom dodať že dalších 120.000 ročne na odmeny pre poslancov máme.”




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu