Medzinárodný festival Hudba Sveta v mestskom divadle a na stanici Žilina-Záriečie


Foto: Medzinárodný festival Hudba Sveta v mestskom divadle a na stanici Žilina-Záriečie
Galéria: 4 fotky

Po roku sa do priestorov Mestského divadla Žilina a Stanice Žilina-Záriečie vracia dvojdňový medzinárodný festival Hudba Sveta Žilina. Obyvatelia a návštevníci mesta sa tak v dňoch 14. a 15. apríla 2016 môžu tešiť na pestrý výber výnimočných hudobníkov, ktorí sem zavítajú z Maďarska, Poľska, Čiech, Moldavska, Bulharska či Izraela.

Hlavným organizátorom festivalu je aj tento rok Občianske združenie pre podporu netradičných foriem umenia.

Festival Hudba sveta je rozdelený na dva programové dni. Počas prvého dňa vystúpi v Mestskom divadle Žilina maďarská dvojica Erika Kertész & David Reschofsky, v súčasnosti žijúca v Amsterdame. Toto netradičné gitarovo-vokálne duo je charakteristické odvážnym využívaním experimentálnych prvkov a efektov, akými sú napríklad šumenie bubliniek vody alebo šuchot obalov od cukríkov.

Predstaví tiež oceňovaná folková formácia Čači Vorba z Poľska. Skupina vychádza z vplyvov rómskej, karpatskej či balkánskej ľudovej hudby a počas deviatich rokov svojej existencie odohrala viac ako 400 úspešných koncertov v devätnástich krajinách sveta. O ich úspechu svedčí aj názor britského hudobného kritika Simona Broughtona, ktorý v magazíne Songlines označil skupinu Čači Vorba za jednu z najdynamickejších a najúspešnejších východoeurópskych folkových kapiel súčasnosti. Ich najnovší album „Šatrika“ v decembri 2015 a januári 2016 bodoval v Top 20 albumovej hitparády World Music Charts Europe.

Program doplní charizmatická speváčka a hudobníčka Mira Awad z Izraela, ktorá vystúpi spoločne s domácou formáciou Balkansambel. Vo svojej tvorbe čerpá Mira Awad ako dcéra palestínskeho otca a bulharskej matky zo svojho komplikovaného rodinného zázemia ako aj problémov a tém, aké v bežnej world music zaznievajú iba málokedy. Jej piesne sa tak často dotýkajú napríklad práv žien či domáceho násilia.


V piatok 15. apríla sa festival Hudba sveta presunie na Stanicu Žilina-Záriečie.

V inšpiratívnom priestore sály S2 sa predstaví bulharské vokálne trio Evridika. Trojica speváčok vystupuje v tradičných ľudových krojoch a interpretuje najmä bulharské ľudové piesne, ktoré vďaka spojeniu troch ženských hlasov získavajú nefalšovaný magický nádych. Okrem tria Evridika vystúpi v piatok huslistka a speváčka Jitka Šuranská z Čiech, považovaná za jeden z najvýraznejších hlasov moravskej piesňovej tradície.

Na festivale Hudba sveta v Žiline sa Šuranská predstaví spolu so slovenským Pacora triom. To svoju hudbu stavia na prelínaní jazzových a folklórnych prvkov, ako aj vážnej hudby. Už ich prvý album z roku 2005 získal uznanie doma aj v zahraničí, pričom vysoké hodnotenie získal napríklad aj od prestížneho britského magazínu BBC Music. Pacora trio následne úspešne odohralo množstvo koncertov po celej Európe a participovalo aj na tvorbe debutového albumu Jitky Šuranskej, s ktorou sa po úspešnej spolupráci na pódiu cíti ako doma. S Jitkou Šuranskou a Pacora triom vystúpi aj multiinštrumentalista Marek Pastírik, v súčasnosti veľmi vyhľadávaný interpret jazzovej i klasickej hudby a taktiež umelecký vedúci formácie Balkansambel.

Aj v piatok sa tak môžeme tešiť na skutočne multižánrové a multikultúrne vystúpenie skúsených hudobníkov, ktorí nám ukážu, ako vyzerá „domáca“ world music na svetovej úrovni. Očakávaný druhý ročník festivalu Hudba sveta Žilina sa bude konať v priestoroch Mestského divadla Žilina a Stanice Žilina-Záriečie už 14. a 15. apríla 2016.

Miesto: -
Dátum: 14.04.2016 - 19:00





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu