Títo vodiči najazdili viac ako milión kilometrov v autobusoch SAD bez nehody


Foto: Títo vodiči najazdili viac ako milión kilometrov v autobusoch SAD bez nehody
Galéria: 7 fotiek

Môžu sa ňou hrdo popýšiť len niektorí páni. Skvie sa na modrých košeliach, ktoré sú súčasťou ich rovnošaty vodiča SAD Žilina. Spoločnosť udeľuje toto ocenenie tým, ktorí najazdili milióny kilometrov bez nehody. Niektoré spoločnosti od týchto tradícií už upustili, ale v SAD Žilina si vážia vernosť firme a oceňujú ju aj takýmto spôsobom. Veď niektorí vodiči strávili za volantom modrého autobusu desiatky rokov. Mnohí začínali v 70. rokoch minulého storočia ako učni v dielňach a garážach, prešli si nákladnou dopravou, kým mohli jazdiť autobusmi, zažili guľaté „uhorky“ i nesmrteľné Karosy, absolvovali mnohé zájazdy po Slovensku i zahraničí. Môže to znieť neuveriteľne, ale niektorí (a je ich dosť) majú za sebou milióny kilometrov bez jedinej dopravnej nehody.

K vodičovi s takouto vizitkou je radosť sadnúť si do autobusu. Pritom ide o jednu z najnáročnejších profesií.

Povolanie vodiča je veľmi náročné, napríklad keď iní ľudia ešte spia, vodič autobusu vstáva, keď iní líhajú do postele, on ešte jazdí. Z hľadiska času je často v robote 12 až 18 hodín,“ podotýka generálny riaditeľ SAD Žilina Peter Pobeha.

Deň čo deň sa starajú o bezpečnosť a komfort svojich cestujúcich. Byť šoférom je ale ich poslanie, aspoň tak to vidia páni, ktorí si za volant modrého autobusu sadajú už desiatky rokov. A toto ich presvedčenie vnímajú aj samotní cestujúci. Pre mnohých, ktorí využívajú hromadnú dopravu pravidelne, sú akoby súčasťou ich rodiny. Veď vodiči, ktorí majú celé roky na starosti jednu trasu a dôverne poznajú každý jej kút a zákrutu, často vozia deti od školských čias až po ich dospelosť. Je to naozaj celoživotné povolanie, ktoré je zároveň záľubou.

A tu sú vodiči - milionári, ktorých nedávno ocenila spoločnosť SAD Žilina. Možno ich poznáte práve z vášho mesta či dediny. Rovných 1 000 000 kilometrov bez dopravnej nehody najazdili Jozef Remiš a Milan Kutlík. Títo zamestnanci majú v spoločnosti SAD Žilina odpracovaných už viac ako 20 rokov. Už 1 250 000 kilometrov bez dopravnej nehody majú odjazdených Štefan Plecho, Miloš Vršanský, Milan Bakoš, Vladimír Červeň, Anton Paríšek, Dušan Sim. Ako vodiči autobusu pracujú už viac ako 25 rokov. Ivan Striška, ktorý v spoločnosti SAD Žilina pracuje viac ako 30 rokov, najazdil úctyhodných 1 500 000 kilometrov bez dopravnej nehody. A neuveriteľných viac ako 1 750 000 kilometrov bez nehody najazdil už Peter Balko za viac ako 35 rokov v SAD Žilina.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu