Program Dom umenia Fatra v Žiline - Marec 2016


Foto: Program Dom umenia Fatra v Žiline - Marec 2016
Dom umenia Fatra v Žiline – Marec 2016

štvrtok 10. marca 2016 o 19.00 hod.
Diela talianskej a ruskej hudby
Vstupné: 6,- 8,- 10,- €. Platia Abonentné vstupenky AB

Vladimir Kiradjiev, dirigent, Bulharsko
Erzhan Kulibaev, husle, Kazachstan

Gioacchino Rossini: Soirées musicales
Niccolo Paganini: Koncert č. 1 D dur op. 6 pre husle a orchester
Peter Iljič Čajkovskij: Valse Scherzo op. 34
Dmitrij Šostakovič: Scénická hudba k Shakespearovej dráme Hamlet op. 32


Diela husľového virtuóza Niccola Paganiniho vyžadujú virtuóza najvyššej triedy. Paganini použil vo svojich diela ohromujúce efekty, vďaka ktorým mohol ukázať svoju bravúrnu techniku. Jeho prvý husľový koncert je virtuózny dielom, v ktorom ukáže svoje kvality mladý sólista Erzhan Kulibaev, pôvodom z Kazachstanu. Víťaz mnohých medzinárodných súťaží sa predstaví v Žiline po prvýkrát, hrá na vzácnych husliach Stradivari “Rode”. Pod taktovkou bulharského dirigenta Vladimira Kiradjieva sa môžu diváci tešiť aj na orchestrálne kusy, Rossiniho Soirées musicales s taliansky kantabilnými melódiami, i na vážnejšiu scénickú hudbu s Shakespearovej dráme Hamlet ruského skladateľa Dmitrija Šostakoviča.      


štvrtok 17. marca 2016 o 19.00 hod.
piatok 18. marca 2016 o 19.00 hod.
Obľúbená umelecká dvojica opäť v Žiline
Vstupné: 10,- 12,- 14,- €. Abonentné vstupenky AB platia len vo štvrtok 17. 3. 2016

Misha Katz, dirigent, Rusko-Francúzsko
Timur Sergeyenia, klavír, Bielorusko

Giuseppe Verdi: Sila osudu – predohra k opere
Camille Saint-Saëns: Koncert č. 2 g mol pre klavír a orchester
Georges Bizet: Carmen suita č. 1 a 2


Dirigent Misha Katz a klavirista Timur Sergeyenia sa predstavili na spoločných koncertoch v Žiline niekoľkokrát a zakaždým si veľmi rýchlo získali priazeň publika. Sergeyenia sa predstaví na marcových koncertoch v druhom koncerte francúzskeho skladaateľa 19. storočia Camilla Saint-Saënsa. Dielo, v ktorom sa snúbi brilantná technika s hlbokým hudobným obsahom, dá možnosť vyniknúť oduševnenému prejavu bieloruského sólistu. Opera Georga Bizeta o temperamentnej cigánke Carmen patrí medzi obľúbené diela všetkých operných scén. V Dome umenia Fatra zaznejú dve suity z opery, ktoré obsahujú predohry a známe árie z Carmen. V úvode koncertu bude znieť predohra z opery Sila osudu talianskeho autora Giuseppe Verdiho.  

štvrtok 31. marca 2016 o 19.00 hod.
piatok 1. apríla 2016 o 19.00 hod.
Veľkonočné koncerty
Vstupné: 10,- 12,- 14,- €. Abonentné vstupenky AB platia len vo štvrtok 31. 3. 2016

Martin Majkut, dirigent, SR-USA
Ivan Gajan, klavír
Dalibor Karvay, husle
Jozef Podhoranský, violončelo
Dominika Výberová, soprán
Judita Andelová, mezzosoprán
Cantica Martin
Dievčenský zbor žilinského konzervatória
Štefan Sedlický, zbormajster

Ladislav Kupkovič: Variácie na tému W. A. Glucka
Ludwig van Beethoven: Trojkoncert C dur op. 56 pre klavír, husle a violončelo
Giovanni Pergolesi: Stabat mater pre sóla, ženský zbor a orchester


Menej často uvádzaný Trojkoncert C dur pre klavír, husle a violončelo venoval Beethoven svojmu žiakovi kniežaťu Lobkowitzovi. Zaujímavá skladba, v ktorej tri sólové nástroje kontrastujú s orchestrom, zaznie vo hviezdnom sólistickom obsadení slovenského hudobného umenia – Ivan Gajan, klavír, Dalibor Karvay, husle a Jozef Podhoranský, violončelo. Atmosféru Veľkej noci prinesie vokálno-inštrumentálna skladba Stabat mater barokového skladateľa Giovanniho Pergolesiho. Emotívna skladba pre sóla, ženský zbor a orchester zaznie v podaní sopranistky Dominiky Výberovej, mezzosopranistky Judity Andelovej a ženskej zložky zborov Cantica Collegium Musicum Martin a Zboru žilinského konzervatória. Skladby naštuduje s orchestrom ŠKO slovenský dirigent Martin Majkut, ktorý pôsobí ako hudobný riaditeľ v Rogue Valley Symphony Orchestra v americkom Oregone.

Predpredaj vstupeniek je v informačnej kancelárii ŠKO Žilina, Dolný Val 47, tel. 041/5620979, 2451111 v pracovných dňoch od 7.00 – 10.30 a od 11.30 – 18.00 hud., v deň koncertu do 18.50 hod. Podrobné informácie o koncertoch nájdete na webovej stránke www.skozilina.sk. Zmena programu a účinkujúcich vyhradená.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ŠKO Žilina