Najväčšie sídlisko v Žiline sú Vlčince, žije v ňom viac ako 20 000 obyvateľov


Foto: Najväčšie sídlisko v Žiline sú Vlčince, žije v ňom viac ako 20 000 obyvateľov
Galéria: 14 fotiek
Foto: Peter Štansky

Vlčince sú najväčšie sídlisko v Žiline. Výstavba začala v roku 1971 a bola ukončená v roku 1982 podľa projektu architekta Emila Galovského. Sídlisko pozostáva zo štyroch menších častí označených Vlčince I. až IV. Nachádza sa tu 7 500 bytov, v ktorých býva 20 077 obyvateľov.

Vlčince sú najväčším sídliskom v Žiline z hľadiska rozlohy, ale podľa počtu obyvateľov patrí prvenstvo sídlisku Hliny.

V tridsiatych rokoch tu bolo vojenské letisko, neskôr civilné, z ktorého v rokoch 1946 – 1948 lietala pravidelná letecká linka do Bratislavy. Neskôr sa priestory uvoľnili pre rozrastajúce sa mesto. Od roku 1971 sa začali budovať prvé panelové domy. Ich výstavba bola ukončená v roku 1982. Postupne sa od roku 2005 sídlisko zahusťuje, keďže sa začalo s výstavbou časti Vlčince V a Rezidencie Lesopark. Od roku 2007 sa na Vlčincoch nachádza 22-podlažný polyfunkčný komplex Europalace, ktorý dominuje celému sídlisku. Vedľa Europalace sa nachádza menšia, 12-poschodová budova The Cube.

Na sídlisku bolo päť základných škôl, niekoľko materských škôl, nákupné stredisko, obchody, poliklinika, polícia, tranzitná telefónna ústredňa, pošta, domov dôchodcov, bytové družstvo, benzínová pumpa, neskôr pribudol Slovenský energetický dispečing a dve veľkogaráže.  Nechýba ani blízka poliklinika ŽILPO.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Wikipedia