Potok v známom Trnovskom esíčku, ktoré je miestom častých nehôd už čoskoro zatrubnia


Foto: Potok v známom Trnovskom esíčku, ktoré je miestom častých nehôd už čoskoro zatrubnia

Miestni obyvatelia veľmi dobre poznajú dopravnú situáciu v úseku hlavnej cesty na ulici Dolná Trnovká a Bagarova. V pravotočivej zákrute v smere jazdy na Žilinu dostávajú autá šmyk, po ktorom zvyčajne končia v potoku, alebo v oplotení rodinného domu. Za posledné 2 roky sa tu stalo už takmer 20 nehôd a ich počet narastá každým mesiacom. Obyvatelia sa boja chodiť po ceste pešo a o to väčší strach majú z toho, keď ich deti musia úsekom prejsť pri ceste do školy a domov.

Vo veci bola spísaná aj petícia, do dnešného dňa sa ale k realizácií iných opatrení ako montáži zvodidiel nepristúpilo. Bývalí poslanci za Trnové, Jozef Štrba a Pavol Marček sa snažili dosiahnuť to, aby sa potok podarilo zatrubniť, vďaka čomu by bolo možné rozšíriť cestu. Na mieste potoka by tak vznikol výškovo oddelený chodník, na kraji ktorého by mohlo byť prípadné zábradlie. To by chránilo chodcov pred autami.

Obyvatelia vidia problém v šmykľavej ceste. V Trnovom dokončili pred asi tromi rokmi výstavbu kanalizácie, po ktorej nasledovala pokládka nových asfaltových kobercov. Na tejto časti ulice však zhotovitelia použili iný typ asfaltu. Akonáhle je cestá mokrá, príliš sa na nej začne šmýkať. Rozdiel spozná aj chodec. 

Dopravný inžinier v tomto úseku stanovil maximálnu povolenú rýchlosť 40 km/h, tú ale väčšina vodičov nedodržiava. Kvôli týmto dvom faktorom teda vznikajú nehody.


“Vzhľadom ku skutočnosti, že na Úrade pre verejné obstarávanie bola vznesená námietka, bol začiatok realizácie odložený. Rovnako pre náročnosť projektu a množstvo pripomienok zo strany občanov, ktoré boli vznesené na pracovnom stretnutí, bolo potrebné upraviť projektovú dokumentáciu,” uviedol Jozef Juriš, poslanec za Trnové.

Ak všetko pôjde ako má, v priebehu tohto leta by sa problém mohol vyriešiť. Dovtedy bude na ceste umiestnený statický radar, a to aj napriek tomu, že v tomto úseku je dopravnou značkou obmedzená rýchlosť na 40 km/hod.

“Momentálne prebieha verejná súťaž na zhotoviteľa predmetnej stavby. Veríme, že práce začnú v najbližšej dobe napredovať a koncom júna 2016 bude dielo odovzdané,” dodáva na záver.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu