Súd zamietol žalobu vo výške 17,5 milióna eur v prípade výstavby Auparku, rozhodne krajský súd


Foto: Súd zamietol žalobu vo výške 17,5 milióna eur v prípade výstavby Auparku, rozhodne krajský súd Foto: ilustračné - zilina-gallery.sk
Po 4 rokoch zamietol okresný súd žalobu spoločnosti Getway Management vo výške 17,5 milióna eur, ktorej predmetom boli prieťahy pri výstavbe obchodného centra Aupark. Spor však stále nie je ukončený, keďže spoločnosť sa voči rozsudku odvolala. „Rozsudok nie je právoplatný. Navrhovateľ podal odvolanie, o ktorom rozhodne Krajský súd v Žiline,“ uviedol pre SITA hovorca Krajského súdu v Žiline Jozef Michňa.

Predmetná suma má predstavovať zmarený zisk počas prieťahov vo výstavbe, pričom pôvodným žalobcom je spoločnosť HB Reavis, ktorá mesto zažalovala už v roku 2012. Následne však v roku 2013 došlo k odpredaju budovy spoločnosti New Europe Property Investments (NEPI), pričom samotnú pohľadávku odpredala práve spoločnosti Getway Management. Pred týmto predajom bola žaloba na krátky čas pozastavená, pričom HB Reavis sa snažilo o dosiahnutie mimosúdneho vyrovnania.

Primátor jasne deklaroval, že mesto platiť nebude

Na žilinskej radnici má prípad od počiatku pomerne jasné smerovanie, kedy sa primátor Igor Choma vyslovil, že mesto nebude platiť žiadne finančné prostriedky ako súčasť mimosúdneho vyrovnania. Podľa jeho slov prichádzalo do úvahy nanajvýš verejné ospravedlnenie za prieťahy, ktoré spôsobilo mesto Žilina počas primátorovania Ivana Harmana.

„Predbežné opatrenie vydal Krajský súd v Žiline v roku 2007 v nadväznosti na žalobu podanú mestom Žilina vo veci určenia neplatnosti kúpnej zmluvy k pozemkom. Dôsledkom tohto predbežného opatrenia bolo niekoľkoročné zdržanie projektu, čo spôsobilo najmä predraženie jeho financovania, ako aj vznik škody vo forme zmareného zisku. Vzťahy s mestom Žilina sú v súčasnosti na korektnej úrovni, avšak našej spoločnosti bola reálne spôsobená nemalá majetková ujma, žiadame preto morálnu i finančnú satisfakciu za to, čo nám nezodpovedným konaním bývalých predstaviteľov mesta bolo spôsobené,“ povedal v roku 2012 Roman Karabelli zo spoločnosti HB Reavis na margo podania žaloby.

Pohľadávku od mesta teda vymáha iná spoločnosť ako súčasný majiteľ Auparku Žilina New Europe Property Investments, ktorá nie je žiadnym spôsobom zapojená do súdneho konania a nevedie žiadny spor s mestom Žilina.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu