Konkurujúce pražiarne sa spojili na Žilinskom festivale kávy. Zaujala fermentovaná káva aj kakao


Foto: Konkurujúce pražiarne sa spojili na Žilinskom festivale kávy. Zaujala fermentovaná káva aj kakao
Galéria: 15 fotiek

Počas víkendu sa v Novej Synagóge uskutočnil štvrtý ročník Žilinského festivalu kávy. Návštevníci mohli bližšie spoznať viac ako 20 slovenských a českých pražiarní. Na výber boli svetlo pražené výberovky plné ovocných tónov i konzervatívnejšie kávy. Nechýbalo to najkvalitnejšie kakao, limonády, čaje, alkoholické drinky či sladké dezerty.

Organizátori opäť mysleli aj na prírodu. Nápoje sa preto podávali iba do zálohovaných pohárov alebo tých, ktoré si návštevníci zakúpili či prinesli z domu. Každý mal možnosť si svoj pohár opláchnuť, aby sa mu jednotlivé vzorky káv nepomiešali. Program festivalu zahŕňal prednášky, cuppingy, workshopy aj diskusie. Oproti minulým rokom bola novinkou ukážka praženia kávy či výstava historických kávovarov. 

Už v prvý deň akcie sa synagóga začala veľmi rýchlo plniť ľuďmi, ktorí dostali chuť na rannú kávu. Klasické espresso či teplé mliečne kávové nápoje išli na dračku, no na svoje si prišli aj tí, ktorí chceli ochutnať filtrovanú kávu či niečo netradičné. V ankete sme zisťovali, čo návštevníkov zaujalo najviac.

„Pre mňa boli najzaujímavejšie kávy, ktoré boli uložené v sudoch po rume alebo whiskey. Úplne som cítil tú vôňu aj chuť. Pri východe mali ešte jeden nenápadný stánok s kombucha nápojmi, bola by škoda, keby som si ho nevšimol. Aj tie išli so mnou domov,“ prezradil nám návštevník Adam. 

Podujatie navštívili dokonca aj ľudia, ktorí bežne kávu nepijú. „Dali sme si croissanty a pečivo z miestnej pekárne, brali sme si ešte aj domov. Z nápojov ma najviac oslovilo 100-percentné kakao, ktoré nebolo vôbec horké. S tým z obchodu sa nedalo ani porovnať, hneď som ho kúpila. A samozrejme, nemohla som vynechať ani drink,“ povedala nám Anna.


Galéria: 15 fotiek

Pravému kolumbijskému kakau bola venovaná aj jedna z prednášok v programe. Tam sa mohli návštevníci dozvedieť napríklad to, že je skvelou alternatívou pre deti či ľudí, ktorí kávu nepijú kvôli zdravotným problémom alebo chuti. Festival však z nášho pohľadu mohol byť zaujímavým predovšetkým pre náročnejších kávičkárov.

K nim sa radí Lenka, ktorá si tento nápoj zvyčajne pripravuje cez filter a na akciu prišla objavovať nové chute svetlo praženej kávy. „Prekvapilo ma, koľko pražiarní sa začalo venovať káve, ktorá prešla fermentáciou spolu s ovocím. Nikdy by som nepovedala, že tam môžem cítiť chuť melóna, čučoriedky alebo chmeľ,“ dodáva držiac v ruke tašku s piatimi balíkmi zrnkovej kávy.

Snažím sa skúšať, všetko, čo ma zaujme, no ako kávičkár-amatér sa musím krotiť, aby mi srdce nevyskočilo z hrude. Idem skôr po acídnejších kávach alebo tých, kde už pri prvom privoňaní zacítim ovocie. Čo ale extrémne oceňujem, je swap. Potešilo ma, že hrnčeky, na ktoré u nás doma už len sadal prach, do pár minút našli svojich nových majiteľov a verím, že aj využitie,“ povedala nám Lesia. Tá zase odišla s ručne vyrobenou šálkou na espresso. 

Galéria: 15 fotiek

Kofeínový víkend zastrešila žilinská značka etiópskej kávy Habesh a kaviareň Street Cafe v spolupráci s festivalom Coffee Market. O úspechu štvrtého ročníka akcie svedčí aj vyjadrenie, ktoré tím organizátorov zverejnil na sociálnej sieti po ukončení festivalu. 

„Chceme sa vám srdečne poďakovať za vašu účasť a podporu. Tento rok sme boli svedkami úžasnej spolupráce medzi konkurujúcimi pražiarňami, ktoré spojili svoje sily, aby vytvorili nezabudnuteľný zážitok. Ďakujeme všetkým vystavovateľom, ktorí prispeli svojimi produktmi a vedomosťami. Veľké poďakovanie patrí všetkým partnerom a sponzorom,“ napísali s tým, že sa už teraz tešia na budúci ročník.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu