Výstavba diaľnic sa predĺži, v tendroch na dozor pri výstavbe sú námietky


Foto: Výstavba diaľnic sa predĺži, v tendroch na dozor pri výstavbe sú námietky Foto: ilustračné - dialnica.info

V oboch tendroch Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s. (NDS) boli podané námietky na činnosť stavebno-technického dozoru pre úseky diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka a Lietavskú Lúčka - Višňové - Dubná Skala. Z tohto dôvodu začal Úrad pre verejné obstarávanie v prípade užších súťaží konanie o námietkach proti vylúčeniu uchádzača. Samotné tendre sú ešte vo fáze pred otváraním časti ponúk s označením kritériá, vrátane cenových ponúk.

Celkové náklady na dozor by mali podľa odhadov NDS dosiahnuť výšku 38,3 mil. eur bez DPH. Stavebno-technický dozor pre stavbu úseku D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka by mal počas doby takmer 4 rokov stáť 5,85 miliónov eur bez DPH. Výstavbu tohto úseku vrátane tunelov Ovčiarsko a Žilina realizuje združenie firiem Doprastav, a.s., Váhostav - SK, a.s., Strabag, s. r. o. a Metrostav, a.s. Praha od roku 2014 za zmluvnú cenu 427,2 mil. eur bez dane. Podľa zmluvy by mal byť úsek ukončený v prvých mesiacoch roku 2018.

Výrazne drahší úsek je z hľadiska predpokladaných nákladov na stavebný dozor D1 Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná Skala s dĺžkou 13,5 kilometra, kedy odhadla NDS náklady na takmer 13 miliónov eur bez DPH za 6 rokov trvajúci dozor. Tento úsek realizuje taliansko-slovenská skupina firiem Salini Impregilo, S.p.A. Miláno a Dúha, a.s. od roku 2014. Celková cena výstavby by mala dosiahnuť 409,8 mil. eur bez DPH a otvorenia by sme sa mali dočkať podľa plánu v roku 2019.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu