Manželia oslávili diamantovú svadbu, prezradili aj recept na dlhodobé manželstvo


Foto: Manželia oslávili diamantovú svadbu, prezradili aj recept na dlhodobé manželstvo Foto: archív p. Jaromíra

V lete sme informovali o manželoch Jurčovcoch, ktorí priamo na Radnici mesta Žilina potvrdili svoje dlhodobé manželstvo zlatou svadbou. Obnovili tak svoj manželský sľub po 50 rokoch. Dnes vám prinášame príbeh páru, ktorý má za sebou ešte o 10 rokov viac a vo vianočnom období spečatil svoju lásku oslavou diamantovej svadby.  



Jaromír sa narodil ako najmladší syn v roku 1933 v rodine záhradníka a matky v domácnosti, v ktorej bolo vychovaných až 12 detí. Po skončení vojny vyštudoval obchodnú akadémiu v Opave. Napriek úspešne absolvovanej maturite v oblasti obchodu sa rozhodol pre vojenskú kariéru, ktorú začal v roku 1954 v Znojme. Práve tu spoznal svoju nastávajúcu manželku Antóniu, ktorá ho sprevádza životom už 60 rokov.

Už počas ich vzájomného zoznámenia pracovala Antónia ako hasička z povolania, narodila sa v roku 1934 do rodiny maloroľníka. Po ročnom pôsobení Jaromíra v Znojme bol prevelený späť do Lipníka nad Bečvou, kde predtým absolvoval vojenské učilište. Pár svoju lásku spečatil svadbou, ktorá sa konala dňa 17.12.1955, teda pred viac ako 60 rokmi. Osudovým v celom príbehu bol rok 1958.

Do Žiliny ich priviedlo odvelenie

Práve v roku 1958 bol totiž Jaromír odvelený do Žiliny, kde podľa vlastných slov našiel druhý domov. A naše mesto sa stalo domovom aj pre jeho tri deti - Hanu, Jaromíra a Miroslava. Napriek tomu, že obaja pochádzajú z Moravy, udomácnili sa u nás. Jedným z hlavných dôvodov boli aj krásy regiónu Žiliny. “Takmer celá rodina má rada amatérske športovanie - volejbal, futbal, turistiku aj cykloturistiku. Máme radi všetky prírodné krásy - predovšetkým tie slovenské,” opisuje Jaromír dôvody, prečo sa rozhodli v Žiline usadiť natrvalo.

Dnes má diamantový manželský pár 3 deti, 6 vnúčat a 4 pravnúčatá. S výnimkou dcéry Hany žijúcej v Ženeve s vnučkou a dvoma pravnúčatami, sa celá rodina nachádza v Žiline. “Rodinný strom života sa teda pekne rozkošatil - ale je úrodný a tak sa bude aj rozrastať o ďalšie vetvičky,” neskrýva radosť Jaromír.

Základom je vzájomná úcta a kompromisy

Návod na manželstvo, ktoré vydržalo 60 rokov, poskytuje Jaromír aj pre ostatných. “Filozofia trvalej súdržnosti a dlhodobého manželstva je jednoduchá - láska musí byť previazaná vzájomnou úctou, porozumením a toleranciou, vzájomnými kompromismi a ústupkami,” uzatvára čerstvý diamantový ženích.

Titulná fotografia zachytáva manželský pár v roku 1955 na svadbe a dnes počas osláv diamantovej svadby. Obom aktérom inšpiratívneho príbehu gratulujeme a za celú redakciu prajeme veľa zdravia a síl do ďalšieho života.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu