Program stanice Žilina-Záriečie na január 2016


Foto: Program stanice Žilina-Záriečie na január 2016 Foto: ilustračné

Už tradične prinášame program stanice Žilina-Záriečie na mesiac január 2016. Pozrite si, čo všetko pre vás pripravili na stanici.


utorok 5. 1., 17.00 a 20.00
kino
Slepá (r. Eskil Vogt)
Ingrid, ktorá len nedávno prišla o zrak, ustúpi z vonkajšieho sveta do bezpečia svojho domova – miesta, kde cíti, že má veci pod kontrolou. Je tu sama so svojím manželom a svojimi myšlienkami. Ale skutočné problémy Ingrid sú v jej vnútri, nie za múrmi bytu, a tak nad ňou postupne preberajú kontrolu jej najhlbšie obavy a potlačované fantázie. Dráždivá sonda do vnútorného sveta slepej ženy prekvapuje bohatou vizuálnou stránkou, otvoreným prístupom k sexu aj absurdným humorom. Režisérovi Eskilovi Vogtovi vyniesla Slepá uznanie na festivaloch v Sundance a Berlíne. Do slovenských kín snímku poslali filmoví nadšenci, ktorí svojim hlasovaním rozhodli o jeho víťazstve v prvom ročníku projektu Scope50.
Slepá (Blind) – Eskil Vogt / Nórsko / 2014 / 96 min / české titulky

nedeľa 10. 1., 19.00
prednáška
Whiskyho cestovateľské kino: Indonézia
Orangutany na Sumatre, výstup na 4-tisícovku na Borneu, jeden z posledných rajov na svete, odľahlé Togianské ostrovy, kde dodnes nie je elektrika a domorodci žijú tradičným spôsobom života, bizarné pohrebné jaskyne a rituály na ostrove Sulawesi, turistami zatiaľ neobjavené nádherné súostrovie Karimunjawa alebo hinduistická kultúra ostrova Bali. O tom všetkom bude reč na ďalšom pokračovaní Whiskyho cestovateľského kina.

utorok 12. 1., 17.00 a 20.00
kino
Zbrusu Nový zákon (r. Jaco van Dormael)
Boh existuje. Žije v Bruseli, je poriadne neznesiteľný, nosí ponožky do sandálov a celé dni trávi vymýšľaním absurdných zákonov a znepríjemňuje ľuďom život. Jeho syna Ježiša už poznáte, no má ešte manželku a malú dcéru, ktorá ho nemôže vystáť a jedného dňa pošle na truc všetkým ľuďom SMS s dátumom ich smrti. Čo sa asi stane, keď sa niekto dozvie, že mu do konca života ostáva mesiac, alebo naopak 62 rokov?
Zbrusu Nový zákon (Le tout nouveau testament) – Jaco van Dormael / Luxembursko, FR, BE / 2015 / 115 min / české titulky

streda 13. 1., 19.00
autorské čítanie
Marek Toman (Cz): Veliká novina o hrozném mordu Šimona Abelese
Najmodernejšie metódy archeologického výskumu, vzťah otca a syna, niekoľko sto rokov stará legenda, virtuálna realita, hľadanie pravdy v dejinách i vo vlastnom živote, stav súčasnej českej spoločnosti, židovstvo, kresťanstvo, politika, nenávisť a láska. Báseň a pravda. A tiež Praha, magické mesto ako stvorené na to, aby sa stalo javiskom pre tajuplný príbeh. To všetko sa spolu prelína a vytvára jedinečnú atmosféru v románe Mareka Tomana Veliká novina o hrozném mordu Šimona Abelese, o ktorom príde porozprávať a ukážky z neho prečítať autor osobne.

štvrtok 14. 1., 18.00, galéria Plusmínusnula
vernisáž výstavy
Erik Bartoš: Analógový zen
Erik Bartoš má v garáži neporiadok, ale dokáže si tam oddýchnuť. Je mediálny umelec a 3D animátor. V minulosti vymýšľal komplikované hi-tech projekty a bojoval z ich chybami, dnes sa uspokojí s vecami takými, aké sú. Výstava, ktorej kurátorkou je Katarína Gatialová, potrvá do 5. februára 2016.

štvrtok 14. 1., 20.00
koncert
Old Boy (Can), Unkilled Worker (Can/Cz)
Spojenie Pata Bennetta (Old Boy) a Torra (Unkilled Worker) je logická a špeciálna vec. Strávili spolu veľa času na spoločných turné svojich noiserockových kapiel (Trigger Effect a Wollongong), kde sa zblížili hudobne aj ľudsky. Bez hlučnej kapely za chrbtom však obaja hrajú trochu netypickú, atmosférickú hudbu, ktorej surová úprimnosť musí zasiahnuť každého. Svoje uhrančivé skladby dokresľuje každý z nich iným sólovým nástrojom – Pat hrou na piáno a Torr na poloakustickú gitaru. Dvojvečer trochu iného pesničkárstva.

sobota 16. 1., 15.00 – 18.00
rodinný workshop
Zimná záhrada – katalogizácia izbových rastlín
Popoludnie, v rámci ktorého budeme venovať tvorivú pozornosť všetkým rastlinám na Stanici – z encyklopédií, z internetu, pozorovaním, alebo z vlastných skúseností pestovateľov zistíme, čo potrebujú a dodáme im, čo im chýba. Rastliny budeme fotiť, kresliť alebo inak zaznamenávať, ošetríme ich a správne umiestnime a navrhneme systém, ako sa o ne ďalej starať, aby boli spokojné. Na Stanicu si môžete doniesť aj vlastnú rastlinu alebo odrezok obľúbenej izbovej rastliny na rozmnoženie.

nedeľa 17. 1., 17.00
ochutnávka
Indická Vegánska nedeľa
Garam masala, tandoori masala, cumin, turmeric, galangal, tamarind, madras… nič vám to nehovorí? Nevadí, počas januárovej vegánskej nedele to napravíme! Tieto a ďalšie fantastické, aromatické a v mnohých prípadoch aj liečivé korenia sú totiž (spolu s čerstvosťou) alfou a omegou pestrofarebnej indickej kuchyne, do ktorej sa spoločne vypravíme. India ponúka pre vegánsku kuchyňu nekonečné množstvo receptov z viac ako 30 regiónov, pričom pre každý je typické iné jedlo, či zmes korenín. Kým tamilská kuchyňa je napríklad veľmi aromatická, keralskej dominujú suroviny z kokosového orecha, no a v Pandžábe sa na každom rohu stretnete s Aloo Gobi, ktorého základ tvoria zemiaky a karfiol. Indická kuchyňa je jednoducho príbehom tisíc a ďalších tisíc chutí, príďte sa o tom presvedčiť!

utorok 19. 1., 17.00 a 20.00
kino / Jeden svet
Podoby ticha (r. Joshua Oppenheimer)
Americký filmár Joshua Oppenheimer sa vracia k téme genocídy v Indonézii, kde v 60. rokoch režim vyvraždil viac ako milión ľudí. Kým jeho predošlý oscarový film Spôsob zabíjania (The Act of Killing) ponúkol pohľad na udalosti očami vrahov, nový dokument ich konfrontuje s tými, ktorí zverstvá prežili. V atmosfére, kde sa celý rad útočníkov stále podieľa na spravovaní krajiny, hlavný hrdina filmu Adi prelomí hradbu mlčania a rozpráva sa s vrahmi svojho súrodenca. Mrazivé rozhovory odkrývajú ich temné pohnútky, ale aj neochotu sa svojimi činmi viac zaoberať. Premiéra filmu v Indonézii vyvolala búrlivé debaty o potrebe zmierenia.
Podoby ticha (The Look of Silence) – Joshua Oppenheimer / Dánsko, Indonézia, GB, NO / 2014 / 90 min / české titulky

streda 20. 1., 19.00
komentovaná projekcia
Večer najlepších filmov a reklám roka 2015 s Petrom Konečným
Rok 2015 priniesol mimoriadne diela v oblasti svetovej kinematografie a reklamy. Počas filmového večera si predstavíme len to najlepšie z moderného vnímania audiovizuálneho umenia. Je pozoruhodné, ako sa tento druh tvorby stále vyvíja a hľadá nové cesty ako zaujať často presýtených divákov. Nestrácajte čas s priemernosťou a balastom. K slovu sa tentoraz dostane iba kvalita. A sprevádzať vás ňou bude šéfredaktor portálu Kinema.sk Peter Konečný.

štvrtok 21. 1., 20.00
koncert
Modré hory a Roland Kánik, Ceschi (Us), Andy the Doorbum (Us)
Ceschi Ramos je rodák z Connecticutu, spoluzakladateľ vydavateľstva Fake Four (názov vznikol ako odkaz na 4 prsty na jeho pravej ruke), ktoré muzikanti opisujú ako „most artist-friendly“ široko ďaleko. Máte radi nahrávky od ľudí ako Astronautalis, Sole, Buck 65 a tak ďalej a ešte ďalej? Za kopec z nich môžeme ďakovať práve Ceschimu.
Tentokrát sem Ceschi prichádza osobne, on a jeho hudba, rap a folk, je jedno či má v ruke mikrofón alebo gitaru, tu ide o to, že mu to musíte veriť, iná možnosť tu nie je. Ako support na svoju EU Tour si vezie pozoruhodného pesničkára, ktorý sa volá Andy the Doorbum.
Ceschiho 4 koncerty na Slovensku (okrem Žiliny aj Bratislava, Prešov a Košice) podporia domáce Modré hory – za mikrofónmi Bene a Lyrik, za klávesami Roland Kánik.

piatok 22. 1., 19.00
pohybové predstavenie / ukážka z procesu tvorby
Soňa Ferienčíková, BOD.Y: SOTTY
Kde sa nachádza fyzická hranica medzi vytrvalosťou a urputnosťou? Večný kolotoč cieľov a spletitých ciest smerujúcich k nim. Aký je to pocit dosiahnuť vrchol? Ten magický moment posledného zdolaného metra pred najvyšším bodom Mount Everestu… Ale čo nastáva potom?
SOTTY je nové sólové predstavenie tanečnice Soni Ferienčíkovej, v ktorom pracuje so živou hudbou a v spolupráci so svetelným dizajnérom Intsom Plavnieksom. Jedno z prvých uvedení z procesu tvorby, ktorej časť prebieha aj na Stanici.

sobota 23. 1., 17.00
divadlo pre deti a rodiny
Divadlo Juraja Benčíka: O nenažratom papagájovi
Pútavou formou rozpovedaný príbeh o papagájovi Mimovi a jeho kamarátovi, kapitánovi Panthovi, nás zavedie na opustený ostrov. Budeme sa musieť postarať sami o seba, dokázať sa najesť, uvariť a dokonca zachrániť Mimovi život! A po preplavení sa na Ostrov narcisov sa zasa naučíme niečo o tom, ktoré poklady sú v našom živote najvzácnejšie a čo musíme urobiť pre to, aby sme si ich uchovali a rozdali našim blízkym.
Pantomimicky stvárnené divadelné príbehy pre deti už dnes ponúka málokto. Juraj Benčík je slovenský klaun, ktorý obehol svet spolu so známym Cirque du Soleil (Slnečným cirkusom).

nedeľa 24. 1., 19.00
prednáška
Cestovateľské kino: Island – sila prírody, elfov a škriatkov
Vydajte sa s nami na magický ostrov Island a objavte najbohatšiu kultúrnu scénu pod polárnym kruhom. Prejdite sa pomedzi farebné domčeky, navštívte najsevernejšie hlavné mesto sveta Reykjavík a spoznajte národ so svojským zmyslom pre humor, ktorý vystihuje príslovie: „Je lepšie chodiť bosý, ako bez kníh“. Nalaďte sa na životný rytmus, ktorý určujú lávové polia, nezbedné sopky, stovky vodopádov a tisícky oviec, …a samozrejme trolovia, ktorí neradi vidia, keď im postavíte cez obývačku cestu. A mimochodom, vedeli ste, že Islanďania vypestujú najviac banánov na obyvateľa v EÚ? Aj o tom bude reč na Cestovateľskom kine s Evou Rosíkovou.

utorok 26. 1., 17.00 a 20.00
kino / Scandi
Druhá šanca (r. Susanne Bier)
Kriminalisti Andreas a Simon žijú celkom odlišné životy. Andreas je vzorný manžel, zatiaľ čo čerstvo rozvedenému Simonovi sa zrúti celý svet. Situácia sa náhle zmení vo chvíli, keď sú privolaní k brutálnej hádke medzi párom narkomanov. Keď Andreas objaví ich zanedbaného syna, rozhodne sa porušiť zákony a kojenca unesie. Teraz je na rade Simon, aby znovu nastolil rovnováhu medzi dobrom a zlom.
Film uvádzame v rámci prehliadky Scandi, ktorá predstavuje súčasnú severskú kinematografiu.
Druhá šanca – Susanne Bier / Dánsko, Švédsko / 102 min / české titulky

utorok – piatok, 26. 1. – 5. 2.
školské projekcie festivalu Jeden svet
Jeden svet pre školy
Projekcie dokumentárnych filmov o aktuálnych spoločenských otázkách, problémoch, možnostiach riešenia, určené pre študentov základných a stredných škôl. Dokumenty rozširujúce témy výučby občianskej náuky, dejepisu, biológie a zemepisu premietame s úvodom odborníkov a diskusiami so žiakmi k témam filmov. Projekcie pre školy sa konajú v dopoludňajších hodinách na Stanici Žilina-Záriečie, pre ZŠ sú bezplatné, pre SŠ za symbolický poplatok. Viac informácií a prihlasovanie: Hanka Hudcovičová Lukšů, hanka@stanica.sk.

streda 27. 1., 17.30
diskusia
Café Európa: Kam idú eurofondy?
Prvá diskusia z cyklu Café Európa v Žiline, počas ktorej budeme pri kávičke a koláčiku diskutovať o tom, ako efektívne dokážeme využívať eurofondy, aké sú hlavné nedostatky pri ich čerpaní a do akých rôznych projektov sú tieto prostriedky investované. Diskusné podujatie Café Európa ponúka príjemný a neformálny priestor pre diskusiu o témach s európskym rozmerom pod záštitou Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Debaty pri „kávičke a koláčiku“ sú dnes už pravidelnou súčasťou spoločenskej diskusie o našom mieste v súčasnej i budúcej Európe.

štvrtok – sobota, 28. – 30. 1.
festival dokumentárnych filmov o ľudských právach
Jeden svet – filmový festival s obsahom
Hlavným cieľom tohto festivalu je, aby bol zrušený. Cez kvalitné snímky a silne spracované témy dokumentuje, pozoruje, ukazuje, poukazuje, učí a možno aj mení svet. V rámci troch dní ponúkneme aktuálne témy investigatívnej žurnalistiky, témy neustále pretriasané, tie, ktoré máme každodenne pred sebou, ale aj tie, o ktorých ste nevedli, či nechcete vedieť. Filmy, ktoré nenechajú na pokoji.
Je férové, ak vyhadzujeme potraviny a každý deviaty človek na planéte chodí spať hladný? Stojí nám lacnejší benzín za to, aby vyhynuli gorily v Kongu? Naše každodenné spotrebiteľské rozhodnutia vplývajú na kvalitu nášho života, ale aj života ľudí v rozvojových krajinách. To, koľko vody z pohára odpijeme na našej strane, ovplyvňuje množstvo vody na jej opačnom konci. Prečo svet nie je férový pre všetkých je hlavnou témou tohoročného festivalu, ktorý zároveň pátra po našom strachu z inakosti, menšín a imigrantov, mapuje aktuálne dianie v  Čečensku, Abcházsku či Podnestersku, používanie dronov alebo príbeh Edwarda Snowdena. Svet nenechá na pokoji. Podrobný program nájdete na www.stanica.sk.

Stanica Žilina-Záriečie
Kultúrne centrum Stanica prevádzkuje občianske združenie Truc sphérique. Viac info aj aktuálne o programe na www.stanica.sk.

CAFÉ_Stanica
Kaviareň na Stanici je otvorená každý pracovný deň od 10.00 do 22.00 h a počas večerných akcií, k dispozícii je bezplatný wi-fi hot spot, ktorý poskytuje spoločnosť HMZ Rádiokomunikácie – Bluenet.

Počas školského roka 2015/16
Ateliéry Stanica

Pondelok
10.00 – 11.00 Pidipondelok / Muzilienka (deti vo veku 1 – 3 rokov)
16.00 – 17.00 Pidipondelok / Muzilienka (deti vo veku 3 – 5 rokov)

Utorok
14.00 – 15.30 Výtvarka školáci (6+)
16.00 – 17.30 Minivýtvarka predškoláci (4+)

Streda
15.30 – 18.00 Výtvarný klub pre teenagerov

Štvrtok
15.30 – 17.00 Minivýtvarka predškoláci (4+)

Na dielne je potrebné sa vopred zaregistrovať.
Pidipondelky / Muzilienky: Hana Hudcovičová Lukšů – hanka@stanica.sk, 0907 178 756
Minivýtvarky a Výtvarky: Martu Hlavajová – martu@stanica.sk, 0949 354 582


Stanicu nájdete aj na:
Facebook – http://www.facebook.com/StanicaZilinaZariecie
Twitter – http://www.twitter.com/stanicazilina
Instagram – http://instagram.com/stanicazilina
Flickr – http://www.flickr.com/photos/stanica/sets/


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Stanica Žilina