FOTO: Obľúbená cyklotrasa vedie po moste stojacom na rozpadnutých kameňoch. Mesto ho nemôže opraviť


FOTO: Obľúbená cyklotrasa vedie po moste stojacom na rozpadnutých kameňoch. Mesto ho nemôže opraviť
Galéria: 15 fotiek
Foto: Facebook/Tomas Brabec

Jedna z najobľúbenejších cyklotrás na Liptove nesie názov Cyklokorytnička. Náučná trasa vedie z Ružomberka do Korytnice, pričom na viacerých miestach križuje rieku Revúca. Cyklisti sa však na nej necítia práve najbezpečnejšie.

Dôvodom je lávka v osade Ružomberka Podsuchá, ktorá je v zlom technickom stave. Mostík stojí na kamenných podperách, ktoré sa postupne vplyvom času a meniacej sa výšky hladiny rieky rozpadávajú. Pri pohľade zboku sa zdá, akoby držali len silou vôle.

Znepokojení cyklisti preto apelujú na mesto, aby most opravilo. To však nie je v jeho moci. „Problémom mosta je, že je nikoho. Vlastníkom je Slovenska republika. Nevlastní ho mesto Ružomberok a teda aktuálne nemôže investovať do majetku, ktorý mu nepatrí. Napriek tomu, v roku 2021 bol na náklady mesta vypracovaný statický posudok,“ odpovedal občanom na sociálnej sieti hovorca Vladimír Miškovčík.

Aktuálne podľa jeho slov prebiehajú rokovania, ktorých cieľom je získať lávku do majetku mesta, aby sa oň mohlo postarať. Možnosťou je tiež požiadať o opravu vlastníka (pravdepodobne Železnice Slovenskej republiky).

Mesto podľa zákona jednoducho nemôže investovať do majetku, ktorý mu nepatrí. Bolo by to porušenie rozpočtových pravidiel, zákona o finančnej kontrole…“ reagoval Miškovčík na otázku, prečo mesto nemôže zaplatiť za rekonštrukciu mosta už teraz.



Prečítajte si viac: