Na Liptove objavili kopiju z doby bronzovej. Nálezca ju našiel vďaka detektoru kovov


Foto: Na Liptove objavili kopiju z doby bronzovej. Nálezca ju našiel vďaka detektoru kovov Foto: Krajský pamiatkový úrad Žilina, Visit Liptov

Žilinský krajský pamiatkový úrad informoval o ďalšom zaujímavom archeologickom náleze. V marci im bol nahlásený nález bronzovej kopije z Liptova, ktorú predbežne môžeme radiť do obdobia mladšej doby bronzovej, približne 1200 rokov pred Kristom.

„Nálezca kopiju bezodplatne odovzdal, no vzhľadom k spôsobu jej získania (detektorom kovov) nemá v zmysle pamiatkového zákona nárok na nálezné. Oceňujeme však, že kopiju nezatajil, nespeňažil a po poučení o spôsobe využívania detekčných zariadení sa s nami podieľal na dodatočnom prieskume miesta nálezu,“ informujú pamiatkári. 


Pamiatkárom sa však už nepodarilo získať ďalšie relevantné nálezy. Zrejme tak ide o stratový nález pri jednej z možných historických ciest prepájajúcich Liptov a Turiec. Kopija tak prispieva k rozširovaniu poznatkov o využívaní tohto územia v praveku.

„Veríme, že po spracovaní výskumnej dokumentácie a následnom prevode sa kopija čoskoro objaví v expozícii Liptovského múzea v Ružomberku,“ dodali pamiatkári. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu