FOTO: Deti v obci pri Žiline prechádzajú do školy cez rušnú cestu. Na priechode ich ochráni semafor


FOTO: Deti v obci pri Žiline prechádzajú do školy cez rušnú cestu. Na priechode ich ochráni semafor
Galéria: 7 fotiek
Foto: Starosta obce Hôrky, Dušan Chvíľa

Základnú školu s materskou školou v obci Hôrky len pár kilometrov za Žilinou navštevuje viac ako 300 žiakov. Či už prichádzajú priamo z Hôrok alebo okolitých obcí Bitarová, Brezany a Ovčiarsko, aby sa dostali do školy, väčšinu z nich čaká prechod cez vyťaženú hlavnú cestu, ktorá pre deti predstavuje nebezpečenstvo.

Situácia ako rodičov, tak aj vedenie obce, dlhodobo trápila. Riziko pritom naďalej stúpa s neustále zvyšujúcim sa počtom áut, ktoré popred školou prechádzajú. Preto sa samospráva rozhodla konať a urobila veľký krok k zvýšeniu bezpečnosti žiakov. Na priechode pre chodcov pribudol semafor.

„Nebolo jednoduché na takto frekventovanej ceste vybudovať semafor. Projektové práce, verejné obstarávanie, ako aj realizácia zabrala veľa času a financií. Ale mojou prioritou, s ktorou som nastupoval do úradu je, aby sa naša obec výrazne posúvala vpred a ľuďom sa tu žilo čo najlepšie. Pričom bezpečnosť ľudí je na prvom mieste,“ hovorí starosta obce Hôrky Dušan Chvíľa.


Ako sám uvádza, semafor pre žiakov a občanov v rámci obce by sa mal okrem Hôrok nachádzať v žilinskom okrese už len v Rosine. Signalizačné zariadenie svoju úlohu plní už dnes, no zdá sa, že v priebehu rokov bude jeho funkcia čoraz dôležitejšia. Počet detí v Hôrkach totiž postupne narastá.

„Darí sa nám udržať aj mladých ľudí v obci, aby sa nesťahovali inam a taktiež máme veľký príliv mladých rodín, ktoré vyhľadávajú práve našu obec z dôvodu bývania v blízkosti mesta Žiliny,“ spresňuje starosta. Rozhodnutie urobiť priechod bezpečnejším bolo preto z tohto dôvodu ešte dôležitejšie.

Obec pritom so snahou o lepší život svojich obyvateľov nekončí. Ako nadšene prezrádza starosta, na pláne je aj cyklotrasa, rekonštrukcia miestnych komunikácií, no aj vybudovanie kanalizácie či zvýšenie energetickej efektívnosti budovy obecného úradu jeho rekonštrukciou.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu