FOTO: 80 rokov od podania správy, ktorá zachránila státisíce, majú Vrba a Wetzler vlastnú pamätnú mincu


FOTO: 80 rokov od podania správy, ktorá zachránila státisíce, majú Vrba a Wetzler vlastnú pamätnú mincu
Galéria: 15 fotiek
Foto: Facebook/Múzeum holokaustu v Seredi(Boris Németh)

Motívom novej pamätnej mince je 80. výročie podania Správy o nacistických vyhladzovacích táboroch Auschwitz a Birkenau. Rudolf Vrba a Alfréd Wetzler ju napísali krátko po úteku z tábora smrti v Žiline, v miestnosti, z ktorej je dnes pamätná izba. Zberateľskú desaťeurovku, ďalšiu pripomienku ich hrdinských činov, vydala Národná banka Slovenska v polovici apríla 2024 v nominálnej hodnote 10 eur.

Výpoveď Vrbu a Wetzlera je považovaná za jeden z najdôležitejších dokumentov 20. storočia. Šlo totiž o prvú detailnú a prísne overenú informáciu o pomeroch a charaktere systematického vyvražďovania židovského obyvateľstva. Pamätné platidlo vyšlo pri príležitosti výročia dramatického úteku z Osvienčimu, ktorý začal 7. apríla 1944. Motiváciou ich mimoriadne nebezpečnej misie bolo najmä oboznámiť verejnosť so realitou prebiehajúcej genocídy a pokúsiť sa ju zastaviť.

Jej autori sa stretli vo vyhladzovacom tábore a na náročný útek sa podujali po dvoch rokoch. Prvé dni sa schovávali v stavebnej jame v areáli lágra, kde prečkali najväčší poplach po odhalení ich zmiznutia. Následne putovali 140 kilometrov do Skalitého, odkiaľ sa s pomocou dostali na utajené miesto v Žiline. Tu pred ilegálne činnými predstaviteľmi židovskej komunity na Slovensku podali 32-stranovú správu o tom, čo zažili.



Aj keď zverejnenie ich správy bolo za kontroverzných okolností pozdržané, dokázateľne pomohli v júni 1944 zastaviť deportácie maďarského židovského obyvateľstva, čím sa zachránil život odhadom 200-tisíc ľudí. Vďaka dvom hrdinom zo Slovenska tak dnes na svete žije odhadom až milión ich potomkov. 

Zberateľská desaťeurovka, ďalšia pripomienka ich hrdinských činov, bola slávnostne uvedená na ceremónii v Múzeu holokaustu v Seredi. 

Na zberateľskej minci sú vyobrazené siluety dvoch mužov, symboly trojuholníkov a čísla na druhej strane zas odkazujú na systém označovania väzňov v koncentračných táboroch. Na svojej stránke ju ponúka kremnická mincovňa, kvôli obrovskému záujmu je však beznádejne vypredaná. Detail mince aj zábery zo slávnostného uvedenia nájdete v priloženej fotogalérii. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu