O rodný dom Jozefa Tisa v Bytči majú záujem extrémisti. Mesto im svoj podiel nepredalo


Foto: O rodný dom Jozefa Tisa v Bytči majú záujem extrémisti. Mesto im svoj podiel nepredalo Foto: Slovenský cestovateľ

Časť rodného domu Jozefa Tisa v Bytči zostáva naďalej vo vlastníctve mesta. Rozhodli o tom bytčianski mestskí poslanci na utorkovom rokovaní. O odpredaj polovice nehnuteľnosti malo záujem kontroverzné občianske združenie Slovenský dejepisný spolok.

To už jednu polovicu Tisovho domu vlastní, druhú chcelo od mesta odkúpiť v roku 2022. Na mestských poslancov vtedy apelovala bývalá ministerka kultúry Natália Milanová a upozornila ich, že v pozadí spolku sú ľudia napojení na extrémistické strany. Na neodsúhlasenie predaja vyzval aj Slovenský zväz protifašistických bojovníkov.



Združenie napokon svoju žiadosť stiahlo a poslanci bod z rokovania vyradili. Predstavitelia dejepisného spolku to skúsili opäť po dvoch rokoch. V žiadosti navrhli sumu 75-tisíc eur a ponuku odôvodnili tým, že chcú investovať do rekonštrukcie budovy. 

Tá je totiž v súčasnosti nevyužívaná a v zlom stave. Poslanci však vyjadrili obavy, že by budova bola v budúcnosti zneužívaná extrémistami na procesie. Ideálne by preto pre nich bolo, ak by celá stavba patrila samospráve alebo štátu. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu