Dôležité povolania dostávajú len 700 eur mesačne. Kto je na Slovensku najhoršie platený?


Foto: Dôležité povolania dostávajú len 700 eur mesačne. Kto je na Slovensku najhoršie platený? Foto: pexels.com

Napriek tomu, že by sme bez nich fungovali len veľmi ťažko, za svoju prácu nedostávajú adekvátny plat. Niektoré povolania na Slovensku sú zle finančne ohodnotené, a aj preto o ne nie je veľký záujem. Portál platy.sk zverejnil rebríček povolaní, ktoré majú najnižšie finančné ohodnotenie. Poradie zostavil na základe databázy platov ľudí na Slovensku.

Najmenej si na Slovensku zarobia pracovníci v textilnom, kožiarskom a odevnom priemysle. Krajčíri si zarobia najmenej 700 eur a horná hranica ich výplaty je na úrovni 1 186 eur. Aj v povolaniach ako gazdiná, maskér či reštaurátor niektorí zamestnanci zarábajú okolo 700 eur v hrubom, no ich maximálne mzdy sú vyššie ako v textilnom odvetví.

Nízke platy dostávajú aj pracovníci pohrebných služieb či pracovník autoumyvárne. Spodná hranica ich mesačného zárobku sa pohybuje tiež na sume 700 eur. Treticu najhoršie zarábajúcich povolaní uzatvárajú anketári. Tí si zarobia niečo okolo 710 eur. Ich výplata však často závisí od množstva odvedenej práce alebo počtu odpracovaných hodín.

Nízke platy dostávajú aj vizážisti či kvetinári

V rebríčku najhoršie zarábajúcich povolaní sa umiestnila aj pozícia upratovačov, ktorí mesačne zarobia približne 729 eur. Horná hranica ich platu sa pohybuje na sume 1 217 eur. Mechanici bicyklov si mesačne vedia zarobiť minimálne 750 eur. V niektorých prípadoch aj 2 255 eur. O pár desiatok eur viac zarábajú stylisti a vizážisti. Tí si vedia mesačne zarobiť 787 eur, no ich maximálna mzda môže dosahovať aj 2 152 eur.

Kuriči dostávajú za svoju prácu najmenej 798 eur, pričom najlepšie zarábajúci si vedia prilepšiť aj o 1 798 eur. O pár eur viac zarábajú kvetinári, ktorí za svoju prácu dostanú 805 eur. Horná hranica sa pohybuje na sume 1 354 eur.

Deviate miesto obsadili robotníci, ktorí si vedia zarobiť 811 eur. Horná hranica ich výplaty môže dosiahnuť aj 1 678 eur. Na desiatom mieste sa umiestnila obsluha čerpacích staníc. Plat pracovníkov čerpačiek sa pohybuje na minimálnej sume 817 eur. Výška mesačnej výplaty sa môže vyšplhať na 1 885 eur.

Povolania s najnižšími platmi

1. Krajčír/krajčírka

2. Pracovník/pracovníčka pohrebnej služby


3. Anketár/Anketárka

4. Upratovač/Upratovačka

5. Mechanik bicyklov

6. Stylista/stylistka a vizážista/vizážistka

7. Kurič

8. Kvetinár/Kvetinárka

9. Robotník/Robotníčka

10. Obsluha čerpacej stanice

Na Slovensku si najlepšie vedia zarobiť piloti, riaditelia IT, obchodní riaditelia, riaditelia závodov či generálni riaditelia. Ich priemerné hrubé platy sa pohybujú od 4 075 eur do 6 505 eur.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu