Fotopasca zachytila medveďa priamo za rodinným domom. Obec na Liptove vyzýva občanov k opatrnosti


Foto: Fotopasca zachytila medveďa priamo za rodinným domom. Obec na Liptove vyzýva občanov k opatrnosti Foto: Facebook/Stankovany

Od začiatku roka evidujeme na Slovensku podľa Štátnej ochrany prírody SR jedenásť útokov medveďa hnedého na človeka. Mnohí sa preto zo strachu vyhýbajú prechádzkam v lesoch či turistikám. Za posledné obdobie sa však stretáme aj so správami, že zviera vošlo aj do intravilánu obce.

Stretu s medveďom sa tak nemusíte vyhnúť ani v prípade, že sa návšteve prírody vyhýbate oblúkom. Na takúto situáciu upozorňuje na sociálnej sieti aj liptovská obec Stankovany, ktorá sa nachádza v ružomberskom okrese.

„Upozorňujeme občanov, aby v prípade, že pôjdu na prechádzku do lesa, alebo na turistiku, aby sa v lese pohybovali so zvýšenou opatrnosťou, nakoľko v katastri obce sa pohybujú dosť veľké jedince medveďa hnedého,“ upozorňuje obec svojich obyvateľov. 

Niektoré jedince pritom nemajú vykazovať žiadne známky plachosti a pravidelne chodia aj do zastavanej časti obce. Zapáčiť sa im malo predovšetkým v miestnej časti Rojkov, kde fotopasca zachytila medveďa aj priamo za rodinným domom. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu