FOTO: Žilinská KIA sa začala budovať pred 20 rokmi. Nazrite do histórie známej automobilky


FOTO: Žilinská KIA sa začala budovať pred 20 rokmi. Nazrite do histórie známej automobilky
Galéria: 6 fotiek
Foto: KIA Slovakia

Známa automobilka Kia oslavuje významné jubileum svojho pôsobenia na Slovensku. Závod v Tepličke nad Váhom sa začal budovať presne pred 20 rokmi a výroba v ňom beží už vyše 18 rokov. Počas tejto doby zišlo z jej liniek takmer 5 miliónov áut a vyše 7 miliónov motorov.

Ceremónia pri začiatku výstavby závodu sa konala presne 7. apríla 2004. Okrem najvyšších predstaviteľov spoločnosti sa na nej zúčastnili aj vtedajší minister hospodárstva Slovenskej republiky a vedenie mesta Žilina. Výstavba fabriky začala na jeseň toho istého roku a trvala približne 25 mesiacov.

„Prvé auto, vtedajší model cee’d, bolo v rámci hromadnej produkcie vyrobené v decembri 2006. Išlo o úplne nový model, určený najmä pre európsky trh. Odvtedy si svojich zákazníkov našlo už takmer päť miliónov vozidiel všetkých vyrábaných modelov,“ uvádza spoločnosť Kia Slovakia. 

Počas dvadsaťročnej histórie sa v závode vyrábali celkovo štyri modely – Kia Ceed, Sportage, Venga a v rokoch 2009 - 2011 aj model materskej spoločnosti Hyundai, ix35. Model Sportage sa pri Žiline vyrába od svojej 2. generácie. V prípade modelu Ceed si môžete byť istí, že každé jedno auto sa vyrobilo práve v Tepličke nad Váhom.


Spočiatku závod vyrábal v jednozmennej prevádzke. V dvojzmennej začal fungovať od roku 2007 a od 1. januára 2012 produkuje automobilka v 3-zmennej výrobe. Spoločnosť Kia Slovakia je stabilným zamestnávateľom v regióne a strategickým partnerom mesta Žilina, okolitých obcí a jednotlivých komunít.


Zamestnáva dlhodobo priamo 3 800 ľudí, no v celom areáli vrátane dodávateľov pracuje až 6-tisíc ľudí. Priemerná dĺžka zamestnania v závode je 11 rokov a priemerný vek zamestnancov je 40 rokov. Priemerná mzda výrobných zamestnancov presiahla v minulom roku úroveň 2 400 eur. 

Význam spoločnosti Kia Slovakia však nespočíva len v ponuke práce. Prostredníctvom svojej nadácie, ktorá bola založená v roku 2013, podporuje projekty v oblasti vzdelávania, zdravia, životného prostredia a inklúzie.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu