Pri vodnom diele v Žiline po roku opäť zahliadli bobra. Po okolitých cestách jazdite ohľaduplne


Foto: Pri vodnom diele v Žiline po roku opäť zahliadli bobra. Po okolitých cestách jazdite ohľaduplne Foto: Vľavo: Facebook/Martin Gingo Novak; Vpravo: Ilustračné, freepik.com

Ochranári Národného parku Malá Fatra potvrdili výskyt bobra v blízkosti Vodného diela Žilina ešte v roku 2020. Prezrádzali ho početné ohryzy stromov. Najväčšieho európskeho hlodavca sa Žilinčanom podarilo zahliadnuť v tejto lokalite aj vlani na jar, a teraz, po roku, opäť zaujal svojou prítomnosťou.

Po zotmení vo štvrtok 4. apríla na neho narazil vodič Martin na ulici Pri Celulózke. Keďže bobor stál nebezpečne uprostred cesty, z ktorej si to zamieril na trávnatú plochu pri elektrickej rozvodni až po chvíli, rozhodol sa o jedincovi informovať aj ostatných vodičov v dopravnej skupine na sociálnej sieti.

Stret s bobrom na cestnej komunikácii nie je bežný. Obvykle sa od vody nevzďaľuje na viac ako pár metrov. Preto v tomto čase pri prejazde spomínanou lokalitou buďte nadmieru opatrní a vnímavý voči svojmu okoliu, aby ste zviera chránené zákonom omylom nezranili.

„Bobor vodný (Castor fiber) je druhom európskeho významu, na ochranu ktorého sa vyhlasujú chránené územia. Jeho stanovená spoločenská hodnota je 1380 eur,“ spresnila v minulosti Jana Garayová zo Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu