Sklady v lekárňach sa opäť uvoľnia. Štát konečne zabezpečí zber nespotrebovaných liekov od pacientov


Foto: Sklady v lekárňach sa opäť uvoľnia. Štát konečne zabezpečí zber nespotrebovaných liekov od pacientov Foto: poliklinikarazusova.sk

Povinnosť prevziať nespotrebované lieky a následné zanedbanie ich zberu zo strany štátu zaplnilo sklady lekární. Tie majú dlhodobý problém s nahromadením liekov, ktoré im odovzdávajú pacienti. Stav ešte donedávna označovali za alarmujúci, pred pár dňami sa však situácia pohla a vyzerá to tak, že miesto na skladoch sa opäť uvoľní.

V najbližších týždňoch sa majú zo slovenských lekární začať zvážať nespotrebované lieky. Prioritou prvého zvozu majú byť lekárne, kde sa liekový odpad hromadí najviac. Informoval o tom Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) s tým, že verejné obstarávanie na zabezpečenie zvozu bolo úspešné.

„Verejnú súťaž, do ktorej sa mohli záujemcovia prihlásiť do 23. februára 2024, vyhrala spoločnosť Detox, s. r. o. Firma zabezpečí zvoz liekov nespotrebovaných fyzickými osobami zhromaždenými vo verejných lekárňach na území SR a rovnako zabezpečí aj zneškodnenie liekového odpadu v spaľovni,“ priblížil ŠÚKL.

Zber liekov naposledy vykonali pred rokom

Na hromadenie nespotrebovaných liekov, ktoré pacienti odovzdávali v lekárňach, upozornili Slovenská lekárnická komora a Asociácia prevádzkovateľov sieťových lekárni v januári tohto roka. Poukázali na to, že ŠÚKL zber naposledy zabezpečil v marci minulého roka. Ten reagoval tým, že vlaňajší jesenný zber bol obmedzený z dôvodu zatvorenia spaľovní a vzhľadom na ukončenie pôvodnej zmluvy platnej do 31. decembra.


„Už takmer rok, a v niektorých lekárňach aj dlhšie, čelíme problému naplnených kapacít týchto priestorov. Na jednej strane nám zákon ukladá povinnosť nespotrebované lieky od pacienta prevziať a uchovávať, na druhej strane si štát neplní povinnosť zneškodnenia tohto odpadu uloženú tým istým zákonom,“ opísal situáciu prezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondrej Sukeľ.

Slovenskí pacienti napríklad v roku 2022 odovzdali do lekární takmer 250 ton liekového odpadu. Štátny ústav pre kontrolu liečiv zabezpečoval odvoz nespotrebovaných liekov z verejných lekární dvakrát ročne. 

„Interný prieskum medzi lekárňami združenými v APSL potvrdil, že situácia je alarmujúca. Aktuálne evidujeme v lekárňach viac ako 3 000 vriec, v ktorých je nahromadený odpad určený na likvidáciu v na to určených spaľovniach. Toto množstvo predstavuje približne 40 ton nebezpečného odpadu,“ upozornil predseda Asociácie prevádzkovateľov sieťových lekární na Slovensku Jaroslav Kypr.

Lieky pritom nepatria do bežného odpadu. Ak sa dostanú napríklad na skládku, môžu znečistiť životné prostredie. Liečivá by prenikli do pôdy a podzemných vôd, no v čističkách odpadových vôd nie je možné zbaviť vodu liečiv. Nevhodná likvidácia liekov môže mať vplyv na zdravie ľudí či zvierat.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu